Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hyrköp blev populärt i Helsingborg

Publicerad: 18 augusti 2020, 10:53

Ett hundratal personer anmälde intresse för de fyra hyrköpslägenheterna.

Foto: Riksbyggen

Riksbyggens modell för att underlätta för förstagångsköpare har slagit väl ut.


Ämnen i artikeln:

RiksbyggenHelsingborg

Hyrköpslägenheterna i Riksbyggens Brf Körsbärslunden i Helsingborg är uthyrda, meddelar företaget. Hyrköp av bostadsrätt vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. Riksbyggen bygger totalt 149 bostäder i samma projekt med upplåtelseformerna bostadsrätt, hyrköp av bostadsrätt och hyresrätt.

– Drottninghög är ett bostadsområde som dominerats av hyresrätter och det är fantastiskt roligt att Riksbyggen kunnat tillföra två nya upplåtelseformer i området. Särskilt roligt är det stora intresset för hyrköp av bostadsrätt som är ett sätt för Riksbyggen att underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.

Läs även: Botrygg erbjuder kunderna hyrköp 

Riksbyggen introducerade för första gången hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla som en möjlig dellösning på problematiken för unga vuxna på bostadsmarknaden.  I Brf Körsbärslunden i Helsingborg kommer fyra av föreningens 38 lägenheter att hyrköpas. Ett hundratal personer anmälde intresse för de fyra hyrköpslägenheterna. Resterande bostadsrätter säljs på vanligt sätt, men av dem har alla inte sålts ännu.

Hyresrätterna kommer börja hyras ut hösten 2020 med en beräknad start för inflyttning under vintern/våren 2021.

Hyrköpsmodellen i korthet:

Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst.

 

Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

 

Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

 

Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

 

Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

 

Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp. Brf Körsbärslunden blir det tredje projektet där Riksbyggen inför Hyrköp.

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

RiksbyggenHelsingborg

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.