Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Individuella energimätare snart i alla nya bostäder

Publicerad: 28 Maj 2009, 08:32

Intresset för individuell mätning och debitering av ett hushålls energianvändning ökar starkt. Mätningen blir snart standard i nyproducerade flerbostadshus, tror de experter som Byggindustrin har pratat med.


– Intresset för individuell mätning ökar dramatiskt. Det kan också bli lag- eller myndighetskrav, Boverket har föreslagit det i flera rapporter, säger Stefan Björling, byggtekniskt sakkunnig i renoveringsfrågor på allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation Sabo.

Han ser två drivkrafter bakom intresset. Dels den ekonomiska. Energi- och vattenförbrukningen sjunker med 20-30 procent när en hyresvärd eller bostadsrättsförening börjar mäta och debitera användningen.

Den andra är att både bostadsbolagen och de boende är intresserade av att minska miljö- och klimatpåverkan. Även branschorganisationen VVS Företagen ser ett ökande intresse för individuell mätning.

– Det lär bli standard vid nyproduktion av flerbostadshus. Det är en rättvisefråga. Varför ska man betala för grannen som slösar, säger Roland Jonsson, energiexpert på VVS Företagen.

Ökande energipriser driver på utvecklingen. Ytterligare en förklaring är att mätare och kringutrustning blir allt billigare och enklare att använda. Dagens mätare har ofta trådlös överföring av mätdata och man slipper därför dragningen av kablar som tar tid och är dyrt, förklarar Roland Jonsson.

Hittills har det varit svårt att välja teknik fritt på marknaden och få teknikens olika delar att prata med varandra. Fastighetsägaren får köpa en paketlösning från en enda leverantör. Om leverantören går i konkurs eller någon av reservdel inte tillverkas längre måste hela systemet bytas ut till betydande kostnader.

Men nu ökar utbudet av standardkomponenter. Sabo har därför tillsammans med företaget Chalmers Industriteknik, CIT, utrett vilka gränssnitt som bör finnas mellan teknikens olika delar. Rapporten ska användas till att ta fram en kravspecifikation för upphandling av mätteknik.

Syftet är att man i framtiden enkelt ska kunna byta ut en del och få den att fungera ihop med resten av utrusningen. Mätaren måste kunna prata med insamlingsenheten som i sin tur måste kunna prata med datorprogrammen som hanterar mätdata samt fastighetssystemen som hanterar hyror.

– Vi kommer att ta fram ett antal standardgränssnitt. På förslag finns till exempel varianter av m-bus eller puls mellan mätare och insamlingsenhet. Förslaget till kravspecifikation är ute på remiss just nu, säger Stefan Björling.

Etapp två i utvecklingsprojektet är att upphandlingsorganisationen HBV ska göra en större upphandling av mätteknik åt Sabos medlemsföretag. Hur stor upphandlingen blir vet han inte. Men bara de bolag som sitter i projektets styrgrupp representerar drygt 200 000 lägenheter.

Enligt Roland Jonsson är det fortfarande inte så vanligt att mätare sätts in i bostäder, trots det ökande intresset. Men från byggnormen SBN 80 är det krav på att husen ska vara förberedda för individuell mätning.

Därför är det enkelt att installera tekniken i alla hus byggda 1980 eller senare. Det finns tomma pvc-rör redo för dragning av elkablar. Och dimensionen på vattenrören är anpassade för montering av varmvattenmätare.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.