Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Industriellt koncept bakom 377 ungdomsettor i Råcksta

Publicerad: 10 januari 2018, 13:43

Byggföretaget Junior Living ska bygga 377 ungdomsettor i västra Stockholm åt Svenska Bostäder i Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm enligt det egna konceptet Snabba hus.


Junior Living är ett relativt nystartat byggföretag som bygger mindre, yteffektiva lägenheter enligt industriella principer.

– Vi har ett speciellt koncept som med en bärande stomme där vi sedan skjuter in helt färdigbyggda lägenheter som byggts i vår fabrik i Kungsör, berättar Claes Eliasson, vd på Junior Living.

Junior Livings patenterade bostadskoncept finns i storlekarna 1–3,5 rum och kök. Stommen kan byggas i olika material: betong, stål eller limträ. Själva lägenheterna byggs med sandwichelement med olika material, stål och isolering bland annat. Husen får permanentstandard men kan monteras ner vid behov.

– Det är ett fantastiskt spännande byggsystem. Inte minst för att det går så oerhört fort att bygga. För byggherren har det flera fördelar. Bland annat att marknaden inte hinner förändras så mycket och att man slipper binda kapital under en längre tid, säger Claes Eliasson.

Företaget startades 2013 och byggde sitt första projekt 2014. De 377 ungdomsettor som nu har fått klartecken av Mark- och miljödomstolen ska byggas enligt konceptet Snabba hus. Snabba hus är från början ett initiativ från den ideella föreningen jagvillhabostad.nu för att snabbt få fram kvalitativa bostäder för unga vuxna. Tillsammans med arkitekten Andreas Martin-Löf och Svenska Bostäder har Junior Living tagit fram ett koncept. Det har redan prövats i Västberga i Stockholm där man har byggt 280 lägenheter. Det projektet tilldelades arkitektpriset Nordic Architecture Fair Award.

– Det är jätteroligt att Svenska Bostäder väljer oss igen nu, säger Claes Eliasson.

Bostäderna i Råcksta byggs med tillfälligt bygglov. Det innebär att de måste flyttas om tio eller max 15 år.

– Men kvaliteten är samma som för ett permanent hus, säger Claes Eliasson.

Markarbetena till de 377 lägenheterna drar igång strax före sommaren och under hösten börjar byggnationerna. Första etappen ska vara inflyttningsklar i maj 2019 och den andra i augusti samma år.

Claes Eliasson ser mycket positivt på företagets framtid.

– Det är jätteskoj. Vi måste bygga industriellt och yteffektivt och det går att göra det snyggt också. Det har vi visat – och äntligen börjar folk förstå att det är så här vi måste bygga, säger Claes Eliasson.

Att hans eget företag har sin tillverkning i Sverige tycker han är viktigt ur ett miljöperspektiv, bland annat för att minska ner på transporterna.

– Vi har inte certifierat bostäderna ännu, men vi jobbar mot Miljöbyggnad nivå silver, säger Claes Eliasson.

Om Junior Living:

■ Junior Living är en bostadsbyggare grundad 2013 av entreprenörerna Magnus Bouveng och Jan Pettersson.
■ Företaget erbjuder yteffektiva lägenheter med hög kvalitet till ett överkomligt pris. Tillsammans med arkitekten Andreas Martin-Löf har man tagit fram ett bostadskoncept för fullt utrustade bostäder.
■ Lägenheterna prefabriceras inomhus i svensk fabrik och monteras snabbt på plats enligt Junior Livings patenterade byggsystem. Enligt företaget har bostäderna mycket goda energi- och ljudvärden.
■ Konceptet skapar långsiktig hållbarhet då husen kan demonteras och byggas upp igen på annan plats.
■ Flera projekt har genomförts, varav ett i Västberga i Stockholm. Detta tilldelades 2017 Nordic Architecture Fair Award.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.