Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Inga problem att försäkra ägarlägenheter

Publicerad: 5 oktober 2010, 09:39

"Det har inte varit några problem med vare sig bank eller försäkringsbolag", säger byggentreprenören Dag Gunnarsson.


De juridiska frågetecken som funnits i samband med ägarlägenheter tycks vara på väg att rätas ut. Företaget Gunnar Gunnarsson Fastighets AB i Norrköping har nyligen byggstartat fjorton ägarlägenheter i Söderköping.

Projektet i sin helhet ska omfatta 40 stycken ägarlägenheter i tre punkthus. Samtliga beräknas vara klara 2012. På lite sikt vill företaget, som både är byggentreprenör och förvaltare av 500 egna lägenheter, bygga fler ägarlägenheter. Mark finns redan både i Norrköping och Vadstena.

– Ägarlägenheter är ett sätt att få in nytt kapital i bostadssektorn. Nu kan man vända sig till privatpersoner som vill investera i fastigheter . För banken är det säkrare än utlåning till bostadsrätter eftersom de får ett pantbrev på ägarlägenheterna, säger Dag Gunnarsson som är vd i byggbolaget.

Peter Wipp, försäkringsansvarig på Gar-bo, bekräftar att företaget rett ut oklarheterna som förut fanns kring både byggfelsförsäkring och färdigställandegarantin. Hittills har Gar-bo försäkrat fyra projekt runt om i landet.

– Vi tittade på hur det fungerar med försäkringar för ägarlägenheter utomlands för att hitta uppslag, säger Peter Wipp.

Om ägarlägenheterna har en samfällighetsförening betraktas byggnaden nu som ett flerfamiljshus.

– Vi slipper gränsdragningen med vad som räknas som husets skelett och vad som hör till varje ägarlägenhet. Det är som ett radhusområde fast på höjden, säger han.

Uppstår en vattenläcka i en enskild lägenhet, berättar Peter Wipp, får samfälligheten betala självrisken. Gar-bo kommer däremot inte att kräva att samfällighetsföreningen har fonderade medel för liknande ändamål.

– De får hantera sådana saker när de väl händer.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.