Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ingen har sökt statlig hjälp till bolån

Publicerad: 7 oktober 2008, 08:27

I ett drygt halvår har det varit möjligt att få en räntegaranti av staten om banken inte vill bevilja ett bolån. Men hittills har ingen utnyttjat garantin, enligt Bostadskreditnämnden.


Räntegarantin infördes 1 mars i år. Garantin gäller hushållets räntebetalningar upp till ett värde av 100 000 kronor under fem år, om hushållet får tillfälliga problem med ekonomin.

– Vi vill förbättra förutsättningarna för bolåneinstituten att säga ja, sa finansmarknadsminister Mats Odell när garantin infördes.

Men hittills har ingen utnyttjat stödet. Inga garantier har ställts ut, berättar Susanne Bard på Bostadskreditnämnden för Ekot på Sveriges Radio.

Garantin ska inte kosta staten någonting. Den boende får själv betala tillbaka stödet när hushållets ekonomi blivit bättre. Då tillkommer dessutom en kreditavgift på mellan 0,2 och 0,4 procent som läggs till räntan på lånet.

Enligt Ekots inslag är det oklart om bankerna ens känner till systemet. Hans Göran Simonsson på Nordea i Växjö tycker inte systemet verkar särskilt smart.

– Nej, för kan man inte betala skulden till oss måste man ju ändå betala till Bostadskreditnämnden och då har man ju fortfarande skulden kvar, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.