Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

- Inse att bostadsbristen är ett samhällsproblem

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV MARIANNE SILÉN

Lotta Jaensson, projektledare i Jagvillhabostad.nu redogjorde för hur bostadsläget ser ut idag för drabbade grupper, inte minst för ungdomar på en välbesökt Sabo-konferens i Stockholm häromveckan.
- Vi kräver att politikerna vaknar upp och börjar föra en bostadspolitik för oss vanliga människor.
Hon berättade om nätverket Jagvillhabostad.nu som är ett partipolitiskt obundet nätverk som främst fungerar som en plattform för unga vuxna som tröttnat på bostadsbristen.
- Idag är vi över 5 000 medlemmar och växer hela tiden. Folk hör hela tiden av sig till oss och vill vara med.
Jagvillhabostad.nu ska verka opinionsbildande och vara en kanal för det missnöje som finns över den rådande bostadsbristen
- Bostadssituationen i storstäderna blir allt mer ohållbar. I Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och på ett växande antal orter i Sverige är läget för unga människor akut, sade Lotta Jaensson vidare. I takt med att fler och fler flyttar på grund av jobb och utbildning minskar också utbudet av bostäder.
- Politikerna runt om i landet genomför parallellt med den stora inflyttningen till regionen även utförsäljningar av allmännyttan och ombildningar av befintliga hyresrätter till bostadsrätter vilket ytterligare försvårar för ungdomar att hitta någonstans att bo. Byggandet befinner sig på rekordlåga nivåer, konkurrensen inom byggsektorn är dålig och det lilla som byggs är ofta dyra bostadsrätter eller exklusiva hyreslägenheter som unga vuxna med vanliga inkomster inte har råd att bo i, sade hon.
Det är en självklar rätt att få en bostad, hävdade Lotta Jaensson vidare. Trots det står tusentals människor utan bostad i Sverige. Bostadssituationen har lett till att många unga tvingas förlita sig på otrygga korttidskontrakt, tvingas tacka nej till utbildning eller jobb för att man inte kan ordna boendet. Vågar man chansa och tacka ja till jobb är det många som måste leva i kappsäck och förlita sig på sina vänners goda vilja med en madrass på vardagsrumsgolvet.
- Det finns också ett stort mörkertal, ingen vet exakt hur många unga som är bostadslösa. Det kan vara upp till tre hushåll i en och  samma lägenhet! Det är heller inte kul att bo hemma hos mamma och pappa upp till 35-årsålder, sade Lotta, som är själv är 32, och som för helt nyligen bodde i andra hand på en madrass på golvet. Vad är det för framtid som väntar!
- De få som lyckas få "vita" andra handskontrakt, där man omvandlar till bostadsrätter hamnar rakt ut på gatan utan att ha någon rätt att protestera. Förr eller senare måste man slå näven i bordet.
Det är precis vad vi i nätverket jagvillhabostad.nu har gjort. Vi har samlats kring fyra krav:
o Bygg fler bostäder!
o Sälj inte ut - bygg ut allmännyttan!
o Inför inte marknadshyror!
o Inför kommunala eller regionala bostadsförmedlingar!
Även fotoutställningen "Hem Ljuva Hem" har gjorts av nätverket om bostadsbristen. I utställningen ingick en del chockartade bilder hur man bor när bostäderna inte räcker till.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.