Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Invandrare diskrimineras på bostadsmarknaden

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Marianne Silén

Boverket konstaterar i en färsk rapport att skillnader i boendevillkor mellan invandrare och övriga svenskar består.
- Det finns flera faktorer som cementerar segregationen. Den fortsatt låga sysselsättningen bland personer med invandrarbakgrund och konkurrensen om bostäder i tillväxtregionerna är sådana faktorer, konstaterar Ines Uusman, generaldirektör på Boverket.
- Men det är också  utformningen av de offentliga stöden, där varken bostadsbidragen eller investeringsstöden, stöttar de stora hushållen som är i behov av större bostäder, säger hon vidare.
Trots det gynnsamma läget, med ökat nybyggande och låga räntor för bostadslån, har således många personer med utländsk bakgrund svårt att skaffa en lämplig bostad. Hushåll med utländsk bakgrund är i högre grad trångbodda, bor i hyresrätt eller i områden där man känner otrygghet. Det finns en stark koppling mellan bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, där en person utan jobb har mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.  Vidare spelar språkkunskaper och kontaktnät in. Trots att bankerna är frikostiga med lån krävs det fortfarande stadig inkomst och fast jobb. Och då förvärvsfrekvensen är låg bland personer med utländsk bakgrund försvårar det möjligheterna till ett bra boende.
- Det finns även en diskriminering inbyggd i samhället där vissa individer eller grupper betraktas som mindre attraktiva hushåll, säger Lina Martinson som tillsammans med Cecilia Svedin skrivit rapporten Välkommen till bostadsmarknaden - en lägesrapport om integration.
Boverket anser nu att riktlinjer tas fram för vilka krav som ställs för att få tillgång till bostad, det måste också bli obligatoriskt med en bostadsförmedling i varje kommun, dessutom bör bostadsbidragen omfatta stora hushåll som är i behov av större bostad. Bostadsbidragen är idag framför allt ett stöd till ensamföräldrar i hyresrätt och hänvisar många barnfamiljer med låga inkomster till socialbidrag. Slutligen måste investeringsstöden utvecklas för att stimulera byggandet av större bostäder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.