Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Invandring från Lund och Malmö ger dynamik

Publicerad: 30 november 2010, 08:18

– Vi har ett otroligt tryck, nästan alla bostäder som byggs säljs innan de är klara, säger Anders Berngarn (M), ordförande i Lommas kommunstyrelse.


Lomma är Sveriges bostadsbyggare nummer ett. Under de fem åren 2006-2009 byggdes i snitt 9,55 lägenheter varje år, per 1 000 invånare i den skånska kustkommunen.

I slutet av 90-talet formulerade Lomma den vision som har gjort kommunen till Sverigeetta i bostadsbyggande. En ny översiktsplan antogs 2000.

– Många hade flyttat hit kring 1970. Några årtionden senare var de en god bit upp i medelåldern, de satt i stora villor och med utflugna barn. Vi bestämde oss för att skapa dynamik genom ett generationsskifte. Nya bostäder för medelålders frigör villor för barnfamiljer och genom att dessutom bygga nya skolor blir vi en komplett barnfamiljskommun, säger Anders Berngarn.

Precis som Degerfors, som knappt bygger några bostäder alls, är Lomma en gammal bruksort. Tegelbruket i Lomma skapades på 1600-talet. Det var i Lomma som Skånska cementgjuteriet föddes. Senare gav Eternitfabriken upphov till skandaler.

Nu är industrierna borta. Men till skillnad från Degerfors har Lomma stora befolkningscentra i närheten.

Lomma hör till de kommuner som har snabbast folkökning i Sverige, i fyra år har folkmängden ökat med omkring 3 procent. En hel del barnfamiljer flyttar in från Malmö och Lund.

– Vi omvandlade industriområdet till en plats med 1 000 nya bostäder nära havet, många med havsutsikt. Många medelålders par som har lämnat sina villor har flyttat dit. Villorna från 70-talet har tagits över av nya barnfamiljer, säger Anders Berngarn.

I Lervik och Östervång bygger bland andra Skanska 500 nya villor, de sista 50 är snart klara.

– I stort sett allt säljs på ritning, säger Anders Berngarn.

Den gamla hamnen exploateras med nya bostadsrätter och ägarlägenheter. Om 10-15 år ska hela hamnområdet vara utbyggt.

Nästan all mark som har exploaterats på senare år är privatägd. En markbit i centrum har kommunen sålt till Midroc. Hela centrum från 60-talet rivs och ett nytt centrum ska byggas i etapper med början 2012. Det kommunala bostadsbolaget är sålt till Stena Fastigheter.

Samtidigt som villor lämpliga för barnfamiljer blir lediga när medelålders par flyttar ut byggs nya bostäder tänkta för barnfamiljer.

Lommas styreande har visionen att kommunen ska vara en av de mest attraktiva boendekommunerna i Sverige. En bärande del av planen är att locka unga familjer med bra skolor.

På fyra år har kommunen byggt skolor med sammanlagt 22 nya klasser. Vart tredje år invigs en ny skola och på fyra år har kommunen byggt nya förskolor med sammanlagt 28 avdelningar.

Åren 2003, 2007 och 2009 utsågs Lomma till Sveriges bästa skolkommun.
Med stolthet nämner Anders Berngarn att Lomma av tidningen Fokus utsågs till Sveriges bästa kommun att bo i 2006 och till bästa kommun att jobba i 2010.

I januari antar kommunen en ny översiktsplan som ska gälla fram till 2030. Ett av målen är att kommunens folkmängd då ska ha ökat från dagens 21 065 till
26 000 invånare.

Björn Dickson - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.