Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Investeringarna i bostäder ökar långsammare

Publicerad: 29 mars 2017, 08:36

Högkonjunkturen stärks men bostadsinvesteringarna växer långsammare och bromsar den inhemska efterfrågan.


Högkonjunkturen i svensk ekonomi förstärks i år. Världsekonomin visar på en stabil återhämtning vilket ger skjuts åt svenska exportföretag. Exporten blir draglok för den ekonomiska tillväxten de närmaste åren. Det visar Konjunkturinstitutets nya prognos.

Bostadsinvesteringarna, som ökat snabbt de senaste åren, kommer att växa i lägre takt framöver vilket bidrar till att inhemsk efterfrågan bromsar in. Den lägre takten i bostadsbyggandet beror bland annat på tilltagande brist på arbetskraft i branschen.

Konjunkturinstutets Barometerindikator föll i mars för tredje månaden i rad, från 110,8 i februari till 109,2. Nedgången drivs av tillverkningsindustrin och hushållen. Samtidigt steg konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg 3,5 enheter. Det beror på att företagen har en ännu ljusare syn på orderstockarna och rejält uppjusterade anställningsplaner.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.