Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

JM:s Johan Skoglund överraskade börsen

Publicerad: 3 september 2008, 09:36

Bostadskrisen står för dörren. Hittills ser bostadsbyggande JM ut att klara stormen hyggligt. Men på en allt mer osäker marknad ställs hårdare krav på vd Johan Skoglund.


Första november 2002: 40-årige Johan Skoglund blir ny vd JM.
Den första tiden på vd-stolen blir turbulent. Det alltid så blomstrande bolaget hade plötsligt drabbats av problem med marginaler och lönsamhet på grund av ett antal misskötta projekt på en i övrigt stark Stockholmsmarknad.

Det blev till att rensa i leden och skära kostnader. I it-krisens spår följde tuffa beslut om nedläggningar av kontor och uppsägning personal. Flera hundra personer fick lämna bolaget.

– Vi kommer alltid att behöva anpassa vår personalstyrka efter verksamhetens storlek, säger Johan Skoglund.

Men det är bland det svåraste han har varit med om under sin tid som vd.

– Det är mycket hjärta. Det är så många som berörs när familjeförsörjare förlorar jobbet, men jag har också ansvar för att bolaget utvecklas på rätt sätt.

På knappt ett år, visserligen i konjunkturell medvind, lyckades Johan Skoglund få rätsida på organisationen. JM stod åter i blom.

Knappt sex år senare är gungar det igen. Efter flera år av ständigt ökande bostadspriser och tidernas byggboom viker konjunkturen på bostadsmarknaden. Rubrikerna om prisfall på bostäder, höjda räntor och allmän konjunkturnedgång avlöser varandra. På börsen faller bostadsutvecklarnas aktier.

När Johan Skoglund stod inför analytiker och press den 22 augusti för att presentera resultatet det senaste halvåret var det ändå ett förvånansvärt stabilt bolag han visade upp. Bostadsbyggaren ser ut att klara marginalerna ännu en tid - men man har fått slå av rejält på takten.

Tuffare tider väntar. Om produktionsfarten och bostadsförsäljningen dämpas ytterligare så kan det bli tal om att se över vår bemanning, berättar Johan Skoglund.

– Det är nog lättare att vara ledare i en god marknad, men inte lika spännande. I sämre konjunkturer gör vi ofta ganska bra affärer, vad gäller markförvärv till exempel.

Förmågan att hitta attraktiva markområden i storstäderna är just ett av JM:s signum. I den rollen känner sig företagets vd hemma.
Sex år vid rodret har också gett en trygghet i ledarskapet som sådant.

– Även i goda tider handlar det mycket om att hantera konflikter och problem för att nå resultat. Varje dag har jag någon sådan fråga av tråkig karaktär. Det har inte gjort mig mer hårdhudad, men jag har lärt mig att inte ta med problemen hem.

Ja, vem är då JM:s unge vd som ska ta företaget genom lågkonjunkturen?
En glad trebarnsfar säger han själv. För Johan Skoglund finns det helt klart annat i livet än fallande bostadspriser.

Det finns de tre döttrarna och hustrun, som varit kärare än någon annan sedan Johan Skoglund gjorde lumpen i Norrtälje. Det finns en Linjett 33:a, ett egenhändigt byggt hus i ”världens vackraste by” och det finns all tänkbar sport.
Och så finns det JM. Företaget som aldrig har gått med förlust och aldrig ska göra det heller om Johan Skoglund får bestämma.

JM har visat sig vara rätt plats för honom. Johan Skoglund visste tidigt att han ville jobba med något som syns. Han ville se saker växa fram. Allt sedan han checkade ut från Kungliga Tekniska Högskolan som nybakad ingenjör 1986 har han arbetat på företaget. Efter 22 år känner han verksamheten utan och innan. Som vd för en av de största bostadsbyggarna i Sverige kan han varje år se drygt 3 000 nya lägenheter och hela stadsdelar ta form.

Egentligen är det tre saker som fått honom att bli kvar i företaget, trots att han fått flera fina jobberbjudanden genom åren; möjligheten att ständigt utvecklas, medarbetarna, som han tycker är extra fina, och företaget självt - dess själ, som han säger.

¬– Kvalitet, miljöarbete och att bygga samhällen. Det är värderingar jag känner en väldig stolthet över och delar personligen, säger han och det syns i blicken att han är mäkta stolt över det bolag där han tillbringat hela sitt yrkesliv.

När han fick frågan att bli vd blev han mycket rörd. Ändå var det inte helt självklart att säga ja till positionen som vd för ett börsbolag blott 40 år gammal.

– Egentligen är det lite ungt att bli vd vid 40-års ålder. Det är lätt att tro att man måste vara på ett visst sätt, men styrelsen ville att jag skulle vara Johan.

I dag är han 46 år och han trivs med det strategiska arbetet och vill gärna vara kvar ännu ett par år.

– Men det är ju inte jag som bestämmer. Det går inte att planera för långt. Det händer så mycket hela tiden. Det gäller att göra vardagen bra.

Men allting har sitt pris och somt får man försaka.

– Min fru har tagit ett större ansvar för barnen, men jag har försökt att vara närvarande. Att skjutsa, äta middag hemma så ofta jag kan och gå på föräldramöten i skolan.

Långa arbetsdagar var en bidragande orsak till att det var dags att flytta bopålarna från Länna Kyrkby strax söder om Norrtälje och den egenhändigt byggda röda trävillan till det pustade 1930-tals huset i Danderyd för tre år sedan.

Trots att detta är en vd som säger sig värna både familjeliv och egen tid är pressen hög när man sitter i toppen på ett börsbolag. Det går inte att komma ifrån.

– Nu är jag alltid ”on”, aldrig ”off”. Jag tänker på att vara ett gott föredöme hela tiden. Det ska ledare tänka på tycker jag.

Men när analytikerna stressar på och larmen om vikande konjunktur duggar tätt ligger ju faktiskt Linjett 33:an, som kan ta Johan Skoglund till Söderarms skärgård på ett par timmar på fredagskvällen, och skvalpar i hamnen i Gräddö – och till havs klarnar alltid sinnet.


OM JOHAN SKOGLUND:

Ålder: 46 år
Utbildning: Fyraårigt tekniskt gymnasium, KTH, väg- och vatteningenjör.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Uppsala.
Bor: Putsad villa från 1931 i Danderyd sedan 2005. Dessförinnan i det egenhändigt (nästintill) byggda huset i Länna Kyrkby, ”världens vackraste by” strax söder om Norrtälje.
Intresse/fritid: Långlopp på skidor, tennis, orientering, segling, jaga och läsa.
Äter: Allt. Jag tycker särskilt om husmanskost, till exempel salt sill. I det här jobbet får man ofta god mat. Marulk eller hälleflundra med en fin Chablis är inte heller dumt.
Dricker: Vatten och vin.
Ser på tv: TV har jag valt bort. Till exempel har jag sett väldigt lite på OS, trots att jag är väldigt intresserad av sport.
Läser: Har alltid en bok på nattduksbordet. Just nu Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Tidigare i sommar Flyga drake av Kahled Hosseini och Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa. Min första tid som vd läste jag analytikerrapporter i sängen. Nu har jag en speciell fåtölj där jag läser arbetsmaterial.
Lyssnar på: Radio
Kör: Miljöbil sedan många år. Just nu Volvo V70.
Förebild: Min farmor Hildur, som alltid gav energi och glädje utan att kräva någonting tillbaka helt villkorslöst. Hon var bara generös. Jag vill också försöka vara en människa som bidrar till mer energi i rummet. Man måste tycka om sig själv.
Motto: Kvalitet i familjelivet är kvantitet, på jobbet är det kvalitet. Där ska man leverera.
Gör om tio år: Då bygger vi vårt andra hus. Jag vet inte var eller hur det ska se ut, men det är min dröm. Yrkesmässigt kanske jag jobbar mer övergripande och sitter i ett par styrelser.
JM om tio år: Att vara den ledande projektutvecklaren i hela Norden. Vi ska bli lite större i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors, där vi redan finns idag, med fler anställda och högre omsättning.
Viktigast för byggbranschen i framtiden: Vi måste bli duktigare på att förmedla att vi är en kul bransch och attrahera talanger.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.