söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Jobbskatteavdraget kan öka efterfrågan på nya bostäder”

Publicerad: 18 september 2013, 11:58

Regeringen har presenterat budgetpropositionen för 2014. För att stimulera ekonomin föreslår regeringen i första hand sänkta skatter för arbetstagare. Byggbranschen efterlyser bland annat mer omfattande infrastruktursatsningar.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Av det totala reformpaketet på 24,1 miljarder kronor svarar skattesänkningar riktade till arbetstagare och pensionerar, som det femte jobbskatteavdraget, för 20,5 miljarder kronor. För byggbranschens del kan det enligt Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier, BI, påverka efterfrågan på nya bostäder.

Men nivån på investeringarna för väg- och järnväg är för låg, menar BI.

– Den i budgetpropositionen föreslagna nivån inom infrastrukturområdet på dryga 45 miljarder kronor är ungefär i nivå med det förväntade men det räcker inte. För att systemet ska fungera krävs större investeringar, kommenterar Lars Redtzer, ansvarig för infrastrukturfrågor på BI.

Även Byggnads är kritiska. De saknar satsningar som kan öka bostadsbyggandet och påskynda energieffektiviseringen av det befintliga beståndet.

– Ingenting i regeringens budget eller övriga politik kommer att sätta fart på bostadsbyggandet. Det stora behovet av energieffektivisering förblir olöst, kommenterar Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev