Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Karlstad bygger första Leed-hyresrätterna

Publicerad: 30 juni 2010, 08:21

Karlstads Bostads AB kommer att bygga Sveriges första hyresrätter som registrerats för miljöcertifieringen Leed. Uppdraget har gått till Skanska.


Skanska har fått uppdraget av Karlstads Bostads AB, KBAB, att bygga Sveriges första hyresrätter som registrerats för miljöcertifieringen Leed. 48 nya hyresrätter kommer att uppföras på Orrholmen i Karlstad och kontraktssumman uppgår till 194 miljoner kronor, skriver Skanska i ett pressmeddelande. Projektet ingår i avtalet om strategiskt partneringsamarbete som Skanska tecknade med KBAB 2004.

– Att bygga energieffektiva bostäder ligger helt i vår satsning på grönt byggande. Jag är stolt över att vi nu får vara en del av Karlstads framtida bostäder med fokus på energi, kvalitet och detaljer, säger Daniel Lindén, distriktschef, Skanska Sverige.

I den första etappen av Sjögången kommer Skanska att bygga två energieffektiva flerfamiljshus med 48 hyresrätter om totalt cirka 9 500 kvm. Bostäderna på Orrholmen, med utsikt över Mariebergsviken, kommer att byggas i 4-7 våningsplan.

Bostäderna kommer att få en hög miljöprofil och låg energianvändning där bland annat hyresgästen betalar för sin egen el- och vattenanvändning. Förutom husens höga miljöprofil har även stor vikt lagts vid den utvändiga miljön för att anknyta till läget vid vattnet. Bostäderna på Orrholmen är Sveriges första Leed-registrerade hyresrättsprojekt med sikte på att bli certifierade.

– Sjögången gör Karlstad mer attraktivt genom att vi får fler bostäder av den typ som efterfrågas; centralt belägna med en enastående utsikt över Mariebergsvikens vatten, säger KBABs styrelseordförande Claes Wallenius.

Byggstart sker omedelbart och första etappen kommer att flyttas in under andra och tredje kvartalet 2011. Hela projektet ska vara avslutat hösten 2012 och kommer att sysselsätta ett 50-tal personer.

Skanska genomför arbetet utifrån konceptet Grön Arbetsplats som är Skanska Sveriges egen miljömärkning av byggarbetsplatser. Ambitionen är att reducera energianvändningen för bland annat belysning och uppvärmning. Dessutom ställs miljökrav på fordon och kemiska produkter.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.