Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kerstins råd ska ge bättre bostäder för seniorer

Publicerad: 16 mars 2011, 13:42

Kerstin Kärnekull efterlyser bättre bostäder för alla som nått pensionsåldern.Tillgänglighet, trygghet och gemenskap är önskemål. – Seniorerna är en växande grupp så många i branschen borde vara intresserade av detta, säger hon.


Kerstin Kärnekull kallar sig själv för senior och har redan gjort sitt val om hur hon vill bo på äldre dagar - i ett kollektivhus för 40+ i Stockholm. Hon är utbildad arkitekt och innan pensioneringen var hon chef för allmännyttiga Sabos utvecklingsavdelning under 1980-och 90-talet.

Kerstin Kärnekull har fortsatt som debattör och påtryckare, i dagarna är hon aktuell med boken ”Bygga för seniorer”.

– Boken ger konkreta tips om hur man kan utforma seniorbostäder. Den handlar också om behovet av bostäder för äldre och en genomgång av vilka typer av seniorbostäder som finns, säger Kerstin Kärnekull.

Boken handlar inte, understryker Kerstin Kärnekull , om de olika boendeformer som det krävs biståndsbeslut från kommunen för att få flytta till. Den riktar sig snarare till alla typer av bostadsutvecklare i landet som inom kort kommer att ställas inför en ökad efterfrågan av bostäder som passar äldre. Både hyres,- bostads,- och ägarrätter.

– Jag vill även peka på hur viktigt det är att vi som är pensionärer bestämmer oss för hur vi vill bo medan vi själva kan välja. För att det ska bli möjligt krävs att kommuner, fastighetsägare och andra aktörer talar på ett positivt sätt om detta och har attraktiva erbjudanden.

I undersökningar om vilken typ av bostäder som äldre vill ha återkommer ledorden tillgänglighet, trygghet och gemenskap. Men många av branschens bostadsutvecklare har inte hittat fram till det ännu, anser Kerstin Kärnekull.

– Branschen tycker att vi seniorer är besvärliga kunder. De som inte behöver flytta tar god tid på sig och vill se att det fungerar innan de bestämmer sig. Bostadsutvecklarna måste vara uthålliga och bli kända för att göra bra bostäder.

Vilka vanliga misstag gör de som bygger bostäder i dag?

– De missar ofta behovet av gemensamma lokaler där boende i alla åldrar kan mötas. Det kan man uppnå genom att krympa de vanliga bostäderna lite grann. Det slarvas regelbundet även med tillgängligheten, exempelvis trösklar och trånga sovrum.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.