lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Klas Eklund vill reformera svensk bostadssektor

Publicerad: 23 september 2013, 12:17

Frågan är inte om den svenska bostadssektorn behöver en ”total remake”. Det gör den. Frågan är bara hur man ska gå tillväga. Det menar seniorekonomen Klas Eklund som har tagit rollen som ordförande i den fristående Bokriskommittén som Handelskamrarna i de tre storstadsregionerna och Fastighetsägarna initierat.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

”Den svenska bostadsmarknaden fungerar inte och det har skapat en allvarlig bostadsbrist i främst storstadsregionerna. Samtidigt som storstäderna växer byggs det för lite och inlåsningseffekter förhindrar att det befintliga bostadsbeståndet används på ett bra sätt.”

Så skriver Handelskamrarna i Stockholm, Västsverige och Sydsverige som tillsammans med Fastighetsägarna har tillsatt en fristående Bokriskommitté.

Bokriskommittén ska leverera en huvudrapport nästa sommar och kommer fram till dess att publicera ett antal delrapporter.

Kommittén leds av Klas Eklund, seniorekonom på SEB – ett relativt ospelat kort i den svenska bostadsdebatten.

Vad har du själv för bild av den svenska bostadsmarknaden?

– Krisen är uppenbar. Det är bara att titta på hur ont det är om vita hyresrättskontrakt i storstäderna. Snittpriset på en etta i Stockholm ligger på 1,6 miljoner kronor vilket betyder att det behövs en kontantinsats på 240 000 kronor. Vilka ungdomar har råd med det? Företag drabbas också. De behöver kanske rekrytera expertis utifrån och behöver hitta en hyresrätt för kanske ett års vistelse, vilket är närmast omöjligt.

Vad blir kärnan i ert utredningsarbete?

– Vi kommer särskilt att titta på hyressättningssystemet och PBL och hur de kan reformeras. Systemen, som de ser ut i dag, leder till bristande dynamik och högre kostnader.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 12 i Byggindustrin 29/2013 som är ute den 20 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev