Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kommuner spår underskott på bostäder

Publicerad: 8 maj 2017, 10:22

Bostadsbyggandet fortsätter att öka 2017 och 2018. Men de flesta av landets kommuner uppger att det de kommer att ha underskott på bostäder de närmaste tre åren. Det visar Boverkets översikt av bostadsmarknaden.


I Boverkets bostadsmarknadsenkät bedömer hela 255 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder. Det är 15 fler än förra året.

– Ökningen har pågått under flera år, men i år är den inte lika kraftig, utan har dämpats något, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket.

Under 2017 bedömer kommunerna att det kommer att påbörjas cirka 81 000 bostäder genom nybyggnad. Följande år förväntas byggandet öka ytterligare och enligt kommunerna påbörjas drygt 91 000 bostäder under 2018. I 2017 års förväntade bostadsbyggande inkluderas även närmare 300 bostäder med tidsbegränsade bygglov. Det är sammanlagt 45 kommuner som bedömer att det kommer att byggas med tidsbegränsade bygglov under 2017.

34 kommuner uppger att det råder balans på bostadsmarknaden. Bland dessa finns det tre större kommuner som sticker ut: Helsingborg, Örebro och Kristianstad.

– Gemensamt för de här kommunerna är att man har arbetat långsiktigt och aktivt med aktörerna på marknaden. Trots att det totalt sett råder balans kan det ändå finnas utmaningar i kommuner som uppger balans. I vissa kommuner kan centralorten ha ett underskott medan andra orter i kommunen kan ha ett överskott, säger Marie Sand.

När Boverket har frågat kommunerna om vilka hinder de ser för ökat bostadsbyggande nämner många höga produktionskostnader. Dessutom har bristen på arbetskraft seglat upp på listan.

– Dels finns det en brist inom byggindustrin, dels inom kommunerna som kan ha svårt att hitta exempelvis bygglovshandläggare, säger Marie Sand.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.