Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kommunernas planering för bostäder ska utredas

Publicerad: 10 februari 2017, 11:12

Hanna Wiik, förvaltningschef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen vid Stockholms läns landsting, har utsetts till särskild utredare.

Foto: Anna Molander

Regeringen har tillsatt en utredning av kommunernas bostadsplanering. En särskild utredare ska knyta ihop Boverkets övergripande bedömning av behovet av nya bostäder med den kommunala planeringen.


I juni 2016 gjorde Boverket bedömningen att Sverige behöver 700 000 nya bo­städer under perioden 2015­–2025, varav 440 000 redan fram till 2020. Sommaren 2016 presenterade regeringen också ett 22-punktsprogram med åtgärdsförslag för att få fart på bostadsbyggandet.

Läs mer: Regeringens 22 punkter för ökat bostadsbyggande.

Ett av regeringens förslag var att göra Boverkets nationella bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet styrande för kommunernas planering, vilket också är syftet med den nya utredningen.

Utredningen ska säkerställa att alla kommuner bidrar till nybyggnationen utifrån sina förutsättningar och att summan av kommunernas planering är i nivå med de behovsprognoser som finns.

– Regeringen ställer ökade krav på kommunal planering för att möta de växande bostadsbehoven. Det är viktigt att de nya bostäderna byggs i hela Sverige, men också att de placeras där människor vill bo och att vi möter efterfrågan på arbetsmarknaden, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Hanna Wiik, förvaltningschef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen vid Stockholms läns landsting, ska ansvara för utredningen. Hennes uppdrag är att genom dialog med kommunala och regionala företrädare komma överens om hur mycket av bostadsbehovet som ska byggas i respektive kommun. Hon ska också föreslå ändringar i bostadsförsörjningslagen och plan- och bygglagen som förtydligar att det ska framgå av översiktsplanen hur kommunen avser att lösa behovet av nya bostäder som framkommer i de nationella bedömningarna.

Uppdraget ska slutredovisas den 29 september 2017.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.