Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kompisbostäder ska gynna unga

Publicerad: 18 maj 2010, 12:04

Tony Brydner och Mikael Rauhala har just flyttat till en kompisbostad. Hyresvärden Botkyrkabyggen har försökt att hitta nya alternativ för att hjälpa unga.


Golvmoppen är fortfarande blöt och allt gnistrar när Byggindustrin kommer på besök till trerummaren i Alby utanför Stockholm. Mikael Rauhala, 20 år, och Tony Brydner, 21 år, har varit uppe tidigt och fejat i bostaden som de hyr sedan två månader. Kontraktet är anpassat för personer mellan 18 och 29 år och kallas för KompisBo av den allmännyttiga hyresvärden Botkyrkabyggen.


- Vi har känt varandra länge eftersom vi har gått i hela grundskolan ihop. Vi bestämde oss för att försöka hitta en lägenhet tillsammans och fick den här efter att ha sökt i ett halvår, berättar Tony Brydner.


Killarna är uppväxta i närbelägna Hallunda och ville helst bo kvar i området.


- Vi har alla våra kompisar och familjen här. Jag ville helst inte flytta iväg så långt första gången, säger Mikael Rauhala.


Mikael Rauhala jobbar som glasmästare och Tony Brydner läser Europaprogrammet på Södertörns högskola. Med lön och studiemedel uppfyller de kraven om försörjning som hyresvärden ställer. Hyran ligger på cirka 2800 kronor var i månaden för de 81 kvadratmetrarna.


- Mycket billigare per kvadratmeter än att bo i studentrum. Här får vi till och med ett vardagsrum att dela på, säger Tony Brydner.


Många av deras kompisar bor kvar hemma. Vissa har haft svårt att hitta bostad, andra väljer att bo kvar hemma för att spara pengar till flytt och annat, berättar killarna. Själva är de helnöjda med att få rå sig själva och säger att de inte har grälat om något ännu.


- Det känns bra med friheten här. Nu kan vi ta hem kompisar, ha fester och diska och städa när vi själva vill, säger Mikael Rauhala.


Tanken på kompiskontrakt dök upp hos Botkyrkabyggen för fem år sedan. Då stod en del lägenheter tomma samtidigt som kommunens yngre personer hade svårt att hitta någonstans att bo. Största delen av Botkyrkabyggens bestånd byggdes under miljonprogrammet, då det var modernt att bygga många treor. Genom KompisBo fick de unga möjlighet att dela på större lägenheter men samtidigt ha individuella kontrakt.


- Vi ville hitta ett koncept med likvärdiga kontrakt för två eller fler personer där även el ingår i hyran. Vi gick fram med ett principärende till hyresnämnden och fick godkänt, berättar Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist.


I dag står mellan 400 och 500 personer i kö för kompisbostäderna. Hyresvärden vill att det ska vara personer som redan känner varandra som köar ihop. När en lämplig lägenhet dyker upp annonseras den som en kompisbostad, vilket betyder att vilken lägenhet som helst i beståndet kan öronmärkas för detta. Oftast ligger de i områden där efterfrågan är lägre.


- Vi tog ett nytt beslut i höstas om att satsa mer på KompisBo. Målet är att ha femtio sådana lägenheter innan årets slut. Vi vill också att de ska finnas i alla våra områden och inte bara i de med flest vakanser, säger Ulf Nyqvist.


Sedan några år tillbaka ändrade Botkyrkabyggen även sina generella köregler för att gynna unga. Det är numera antalet folkbokföringsår i kommunen som ger poäng och inte det datum då en person valde att ställa sig i kö. Det betyder att en 18-åring som bott i Botkyrka hela sitt liv får 18 års kötid att konkurrera med.


- Vi märkte att många ungdomar inte ställde sig i vår kö och att många föräldrar inte hjälper sina barn med detta. Att räkna mantalsskrivningstid är ett sätt att gynna de som redan bor i kommunen. Det är också de hyresgästerna som mest troligt vill bo kvar här.


Botkyrkabyggen bygger för tillfället 200 lägenheter i Tullinge. Ett fåtal är smålägenheter eftersom det enligt Ulf Nyqvist är svårt att veta hur marknaden ser på till exempel ettor i förorten på sikt.


- Det viktigaste är att bygga överhuvudtaget, inte att bygga för den grupp som är mest drabbad av bostadsbris. Skapas en flyttström slutar det ofta med att en ungdom får en etta.


Ulf Nyqvist hoppas mycket på att fler ägarlägenheter i Sverige ska bidra till att fler unga kan hyra en bostad i andra hand. Som det är i dag menar han att bostadsrättsföreningar många gånger är väldigt restriktiva mot medlemmar som vill hyra ut i andra hand till bland annat unga. Föreningarna vill veta hur länge och hur många som ska bo i lägenheten samt att en person står på kontraktet.


- I andra länder är det vanligt att flera ungdomar hyr in sig i stora lägenheter. I ägarlägenheter är det ägaren själv som bestämmer vilka som ska få bo där och hur länge, säger Ulf Nyqvist.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News