Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Kooperativa hyresrätter lockar allt fler

Publicerad: 18 Juni 2008, 09:28

Vad kan bygg- och bostadsbranschen göra för att bidra till bra boendeformer för den tredje åldern? Familjebostäder bjöd därför nyligen in till ett seminarium därom. Seminariet hölls hos den nystartade kooperativa hyresrättsföreningen Bogemenskapen Sjöfarten i Hammarby Sjöstad.


– Att många äldre bosätter sig utomlands är en myt. De allra flesta vill bo nära familj, vänner och nätverk. Det gäller att gå samman och ställa krav på såväl politiker som kommuner, säger Kerstin Kärnekull, arkitekt.
Kerstin har som, bl a forskare och utbildare i boendefrågor, lång erfarenhet av kollektivboende. Hon var en av de medverkande vid seminariet.

Gruppen 65-79-åringar växer kraftigt de kommande åren. Det är en handlingskraftig och nyfiken grupp som fortfarande tänker på framtiden. Kerstin Kärnekull konstaterade att kvinnors pension är ungefär hälften av männens, samtidigt som det är många fler kvinnor än män i denna åldersgrupp. De vill ofta bo i hyresrätt och varken kan eller vill köpa en bostadsrätt. Då är bogemenskap ett utmärkt alternativ.

Birgitta Thulén är en av dem som nu flyttat in i Bogemenskapen Sjöfarten och är också ordförande i föreningen. Tidigare bodde hon i kollektivhuset Kornet i Mölndal, också det en kooperativ hyresrätt:

– Jag har bott i en by i Dalarna också. Nu känns det som att bo i en by, men mitt i staden, säger Birgitta Thulén Det är ett väldigt bra boende med en mångfald människor med olika bakgrund och kulturer, i åldrar från 40 och uppåt.

Anders Byström, tidigare byggentreprenör, numera konsult och projektledare för kooperativa hyresrättsprojektet BoAktiv Landgången i Landskrona, menade att ett stort hinder för fler kollektiva boendeformer och för kooperativ hyresrätt, är okunskap i byggbranschen. Finns det bara finns en engagerad person på kommunen och en välinformerad fastighetsägare/byggare, så går det utmärkt att genomföra denna boendeform.

– Vi valde att starta projektet Sjöfarten efter att vi blivit uppvaktade av medlemmar i Boföreningen Framtiden, berättar Annika Johansson, projektansvarig hos Familjebostäder. Erfarenheterna från våra andra kollektivhus är mycket positiv och vi valde att utveckla Sjöfarten med kooperativ hyresrätt som boendeform.

Idag har Familjebostäder fyra kollektivboenden.

– Det här är bara början, säger Bosse Sundling, till Byggindustrin. Efterfrågan är stor och inom en relativt snar framtid räknar vi med att kunna presentera nästa projekt med kooperativa hyresrätter.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.