Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Köp grill få lägenhet på köpet

Publicerad: 12 januari 2012, 11:40

Lindbäcks Bygg i Piteå tar nya grepp för att sälja bostadsrätter. Med ett 92 kvadratmeter stort varuprov ska kunderna få se hur en komplett möblerad fyrarummare kan se ut. Varuprovet står uppställt i Ursvik i Sundbyberg intill den tomt där Lindbäcks ska bygga 112 bostadsrätter.


Spekulanter på nyproducerade bostadsrätter måste i allmänhet köpas utifrån ritningar eftersom byggena startas först när tillräckligt många lägenheter har sålts. Det är inte alltid så lätt om man är ovan att läsa ritningar. Nu får kunderna chansen att se en lägenhet innan ens första spadtaget är taget.

– Kunderna ska känna sig trygga vid sitt bostadsköp. Nu får de möjlighet att känna på materialen och se vad de köper eftersom den möblerade lägenheten är i full skala, säger affärsområdeschef David Jonsson, Lindbäcks Bygg.

I Ursvik är runt 1 000 lägenheter aktuella att bygga och aktörerna är många. Fullt utbyggt kommer här på sikt att byggas 5 000 lägenheter. För Lindbäcks del handlar det om 112 bostadsrätter som byggs på fabriken i Piteå och är Lindbäcks första bostadsrättsprojekt i egen regi i Mälardalen. Lägenheterna byggs i den egna fabriken i Piteå och transporteras som moduler till byggarbetsplatsen där de monteras. Allt är i trä: stomme, mellanväggar och bjälklag och prefabriceringsgraden är 80 procent.

Huskroppen har gråputsade fasader mot gatan medan gårdsfasaderna med sina generösa balkonger är målade i olika starka färger. Varuprovet har en balkong på 20 kvadratmeter och vid köp, oavsett lägenhet, ingår en gasoldriven grill med fläktkåpa som standard. Priset för det 92 kvadratmeter stora varuprovet är 2,3 miljoner kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på 25 000 kronor.

– Den prisnivån håller vi tack vare industriellt byggande och att det går fort. Vi producerar på fabriken i Piteå cirka tusen kvadratmeter bostadsyta per vecka, säger David Jonsson.

Merparten av Lindbäcks husproduktion levereras till Mälardalen. Det är också här företaget vill satsa på hyresrätter.

– Att vi kan få ekonomi på hyresrätter beror på att vi äger hela processen från råmark till uthyrning, vilket minimerar riskerna. Vår industriella process håller också priserna nere. Nu letar vi mark i Stockholmstrakten för att bygga och förvalta i egen regi ett hundratal hyresrätter. Gärna förtätning i befintliga områden eftersom vår byggmetod lämpar sig för så kallade infill-projekt, berättar vd Stefan Lindbäck.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News