Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kvarteret Längan Örebros nya landmärke

Publicerad: 20 augusti 2008, 07:44

NCC Construction har tecknat partneringavtal med Behrn Fastigheter om att bygga bostäder, kontor och parkeringsgarage i kvarteret Längan i centrala Örebro. Ordern är värd cirka 150 miljoner kronor.


Kvarteret Längan ligger i korsningen Rudbecksgatan-Fabriksgatan-Östra Bangatan. Där byggs nu ett sexton våningar högt hus med 45 bostadsrättslägenheter, ett kontorshus på elva våningar och ett parkeringsgarage i tre plan ovan mark. På garaget ska sexton bostadsrättsradhus att byggas. Kostnaden för hela projektet är beräknat till cirka 250 miljoner kronor, varav NCCs del är ca 150 miljoner kronor.

- Ett stort tomrum i Örebro stadskärna byts ut mot ett funktionellt och estetiskt tilltalande landmärke. De 470 nya parkeringsplatserna löser dessutom en stor del av Örebros parkeringsproblem, säger NCCs avdelningschef Håkan Carlevi.

- Det blir ett bekvämt, lugnt och tryggt boende i lägenheter och radhus i unik miljö mitt i centrala Örebro. I kontorshuset, Längan City, formar vi framtida kontor efter företagens behov med den senaste tekniken för data- och telekommunikation. Vi gläds åt att efter många års planerande få starta vårt största byggprojekt, säger Per Johan Behrn, vd för Behrn Fastigheter.

Det pågående byggprojektet beräknas vara klart till september 2009. Som mest kommer ett femtotal personer att vara sysselsatta i projektet.

Arkitekter är Klara Arkitekter i Karlstad, ansvarig arkitekt är Göran Grönkvist.

- Här placeras bilarna i en ljus och glasad byggnad längst ner, säger Per Johan Behrn. Det är lite ovanligt. I vanliga fall byggs husen med kontor och bostäder först, här börjar vi med parkeringshuset som får plats med 470 bilar. Jag är glad att jag orkade hålla emot den politiska ledningen i staden som ville ha parkeringshuset under mark.

Som ett kuriosum kan nämnas att Per Johan Behrns farfar Johan Behrn för sjuttio år sedan
hade storgarage på samma plats för 60 bilar. En stor sak på sin tid.

Över en tredjedel av alla prefabricerade bostäder med badrum från Partab i Kalix i det honungsgula huset är redan intecknade. Inflyttning sker i oktober.

FAKTA/KVARTERET LÄNGAN I ÖREBRO
Byggherre: Behrn Fastigheter
Byggentreprenör: NCC Construction Sverige, Region Öst
Arkitekt: Klara Arkitekter, Karlstad
Betongelement: Strängbetong
Kostnad: Hela projektet 250 Mkr, NCCs del ca 150 Mkr

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.