Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Länsstyrelse tar stafettpinnen för bostadsförsörjningen

Publicerad: 14 juni 2018, 13:23

Foto: Stockholms Stad

Bostadsbyggandet i Stockholms län har ökat de senaste åren, men större satsningar på att få fram billigare bostäder krävs. Det konstaterar Länsstyrelsen Stockholm i en ny rapport om bostadsmarknaden i länet.


Det krävs fler bostäder för att möta befolkningsökningen som sker i Stockholms län. De senaste åren har bostadsbyggandet också ökat kraftigt. Åren 2015–2017 började 56 400 bostäder att byggas i länet, vilket är 20 000 fler än föregående treårsperiod. Och nu syns resultatet – förra året blev 17 800 bostäder inflyttningsklara, i år och nästa år uppskattas ytterligare 40 000 bostäder stå klara.

Efter de senaste årens ökning bedöms nu bostadsbyggandet att minska. Anledningen är den osäkra marknaden till följd av rekordhögt utbud av nyproducerade bostadsrätter och åtstramningar på lånesidan. Länsstyrelsen uppskattar att runt 26 000 bostäder kommer att påbörjas i år och nästa år.

Länsstyrelsen testar nya grepp

Länsstyrelsens uppdrag enligt bostadsförsörjningslagen är att vara en stödresurs för kommunerna som har ansvaret för bostadsförsörjningen.

Henrik Weston, utvecklingsledare vid enheten för samhällsplanering på Länsstyrelsen i Stockholm, berättar att utvecklingen i länet har varit stor de senaste åren.

– Kommunerna, tillsammans med byggbranschen, har varit väldigt duktiga på att bygga bostäder. Men nu börjar man se att bostadsförsörjning är mer än bostadsbyggande. Kunskapen om bostadsbeståndet i kommunen behöver bli bättre, och att rätt bestånd finns för de som behöver söker en bostad, säger han.

I Stockholm har Länsstyrelsen sedan förra året börjat arbeta mer proaktivt kring kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjning för att säkerställa att frågan tas på allvar. Metoden kallas för ”Stockholmsmodellen för bostads­försörjning”.

– Tidigare har vi ordnat seminarier och gjort och gjort ett eller annat kommunbesök. I fjol började vi med att ha dialog och rådgivning med kommunerna inför att de ska upprätta sina riktlinjer. Vi kan till exempel berätta hur andra kommuner arbetar framgångsrikt i en viss fråga, säger Henrik Weston.

Har gett resultat

Arbetet har gett resultat, menar han. I många kommuner har det varit en skrämmande okunskap kring vilka åtgärder man kan ta till när det kommer till bostadsförsörjningen, exempelvis förtur för unga i det allmännyttiga bostadsbolaget.

– Sedan vi började med den här tidiga rådgivningen har bostadsförsörjningen blivit allt mer central. Vi märker att de flesta kommuner lyssnar på oss och många gör också mycket bra. Vi har tagit stafettpinnen i det här arbetet, men det krävs en politisk vilja i kommunen för att det ska få genomslag, säger Henrik Weston.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.