Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lättare att bygga hus vid stränder i Norrland

Publicerad: 11 mars 2008, 06:25

Det bör bli lättnader i strandskyddet i glesbyggd med gott om orörda stränder. Samtidigt kan det skärpas i attraktiva områden där exploateringstrycket är högt. Det anser Miljödepartementet i ett förslag till förändrat strandskydd.


Syftet är att komma till rätta med brister i tillämpningen av det nuvarande strandskyddet och med oklarheter i regelverket. Förslaget finns i departementsskrivelsen "Stranden - en värdefull miljö" och ska nu ut på remissrunda. Regeringen siktar sedan på att presentera en proposition under hösten.

– Olika delar av landet har olika förutsättningar. Vi behöver ta tillvara behovet av utveckling i hela Sverige. Det är orimligt att det i dag är möjligt att bygga nära vattnet där exploateringstrycket är stort, medan det inte är möjligt i kommuner med en minskande befolkning, säger Elisabet Falemo, statssekreterare på Miljödepartementet i en kommentar till promemorian.

Hon tror därför att de nya reglerna exempelvis kan leda till färre undantag från strandskyddsreglerna i Stockholms skärgård.

Enligt förslaget föreslås kommunerna överta länsstyrelsens huvudansvar för beslut om dispenser från och upphävanden av strandskyddet när detaljplaner läggs. Detta ska leda till bättre lokal och regional förankring av de beslut som fattas, hoppas Miljödepartementet.

Samtidigt stärks Länsstyrelsens övervakande roll genom att det införs en ny möjlighet för myndigheten att på eget initiativ överpröva kommunala dispenser och upphävande av beslut.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.