lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ledare: Matrix i bostadspolitiken

Publicerad: 3 februari 2023, 09:56

Foto: Tar du det röda eller det blå pillret? Det ena ger dig sanningen, det andra ditt gamla liv tillbaka.

Tar du det röda eller det blå pillret? Det ena ger dig sanningen, det andra ditt gamla liv tillbaka.

Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandebostadsutvecklingbyggpolitikPolitik

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


Det gäller inte bara i Matrix, utan i högsta grad även i dagens bostadspolitik. Sedan i höstas är det det blå pillret som gäller. Med laissez-faire som kompass ska nya bostäder växa upp som svampar i jorden runt om i landet, bara de rätta förutsättningarna ges.

I praktiken handlar det om avregleringar och förenklade planprocesser. Allt är ute på remiss, men kommer det att räcka, och kommer det att räcka i det marknadsläge som vi går in i? Nej, säger de som sitter med det röda pillret. Inte bara reflexmässigt, som sig bör, utan även sakpolitiskt.

Investeringsstödet som försvann redan när S-regeringens budget föll 2021 är fortsatt oppositionens främsta motargument. Inrättandet av ett statligt fastighetsbolag och ökade möjligheter för kommuner att villkora markanvisningar finns med i politiken som extra krydda.

Missa inte: Nytt nummer av Byggindustrin ute nu!

Det enda dessa två inriktningar garanterar är kortsiktighet. Vi är bara en regeringskris eller en politisk vilde ifrån att ha tillbaka investeringsstödet på gott och ont.

Så det som behövs är varken ett rött eller ett blått piller, inte minst i dagens marknadsklimat, utan ett lila. Regeringen har bjudit in oppositionen till överläggningar inom energi, migration och kriminalpolitik med Natoöverenskommelsen som ledstjärna, men inte för långsiktiga regler inom bostadspolitiken. Här tar vi dock gärna en röd-blå röra.

Efterfrågan på bostadsmarknaden är som alltid stor men inte alltid på det som produceras. Det sägs att alla inte vill bo i en minitrea i närförort, vilket är dagens mode för bästa avkastning. Samtidigt kanske vi inte behöver ha planekonomi genom hela kedjan, speciellt i hyresbeståndet.

Kanske kunde vi tillåta mer planering i det initiala skedet, för att sedan släppa marknadskrafterna fria i det längre perspektivet. Men en blå-röd överenskommelse är A och O, bara så kan vi bygga den där halvmiljonen bostäder som behövs fram till 2030.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev