Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lennart Weiss: Bostadsbyggandet avstannar utan reformer för bosparande

Publicerad: 7 juli 2016, 18:58

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, är bekymrad över de kraschade bostadssamtalen, men hävdar att en positiv effekt av dem är att de inblandade har större kunskaper och regeringen nu vet vilka reformer de kan få stöd för.

Foto: Mattias de Frumerie

Oförmågan hos de tunga finansiella och politiska aktörerna i Sverige att förstå hur byggmarknaden fungerar gör att bostadsbyggandet kommer att plana ut och sjunka de närmaste åren. Det hävdar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige. Reformer som gynnar bosparande för ekonomiskt svaga grupper är det som krävs.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Byggindustrin fick en pratstund med Lennart Weiss som är en av de tunga rösterna från branschen i Almedalen. De bostadspolitiska samtalen havererade tidigare i vår och med bakgrund kring det målar Lennart Weiss upp en dyster framtid för svenskt bostadsbyggande, långt ifrån det behov som finns att nå 700 000 nya bostäder fram till 2025.

– Även om vi är i en glödhet konjunktur just nu så märker vi på Veidekke redan att vi får in färre offerter. Bostadsbyggande kommer att plana ut nästa år för att sedan sjunka. Orsaken är de kreditrestriktioner som införts. I höst väntar en skärpning av Baselreglerna och skulle detta följas av ett skuldkvotstak kommer detta att slå både mot hushållens och de kommersiella aktörernas möjligheter att ordna sin finansiering, säger Lennart Weiss.

Han tror att effekterna kommer att börja synas redan nästan år med ett utplanat bostadsbyggande på en nivå på omkring 40 000 för att sedan börja sjunka, kanske ned mot 30 000 - 35 000 nyproducerade lägenheter per år, efterhand kanske till och med lägre.

Att det är så svårt att få riktig fart på det Svenska bostadsbyggandet handlar om att politikerna och de tunga finansiella aktörerna inte förstår hur bostadsmarknadens näringskedja fungerar och därmed inte gör de åtgärder som krävs för att får igång bostadsbyggandet på riktigt höga nivåer.

– Bostadsbyggande handlar inte så mycket om armeringsjärn och betong som att skapa rätt finansiella förutsättningar och stödsystem för efterfrågan på det som byggs, säger Lennart Weiss.

Han hävdar att det egentligen inte har funnits någon riktig bostadspolitik att tala om i Sverige sedan finanskrisen i början på 90-talet och att psykologiska effekter från den tiden och kriser efter den spökar och sätter käppar i hjulet för en stark bostadspolitik.

Bolånetaket, amorteringstvånget och skuldkvotstaket är några av de regler som han hävdar effektivt stryper bostadsbyggandet.

– För att öka produktionen måste man stimulera efterfrågan. I Sverige handlar det framför allt att ge dem med störst sociala behov ökade möjligheter till att äga sitt boende. Nu bygger vi mest för medelklassen, säger han.

För att nå dit krävs det framför allt reformer som gör det möjligt för ekonomiskt svaga grupper att finansiera ett bostadsägande, enligt Lennart Weiss. Framför allt då reformer som stöttar bosparande på olika sätt. Han hävdar Norge där är en förebild.

– Där finns bland annat finansiella regler som gör det mycket fördelaktigt för unga att bospara. I Sverige är unga beroende av att ta hjälp av sina föräldrar som sitter på ett ägt boende för att inleda en bostadskarriär. Om du har oturen att ha föräldrar som har bott i hyresrätt blir det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger han.

Även det brittiska systemet framhåller han som en förebild.

Det svenska systemet med bostadsbidrag är bra för hyresrätten, enligt Lennart Weiss, men utan en distinkt modell för unga och andra ekonomiskt svaga grupper att bospara och på andra sätt finansiera ett ägt boende är det omöjligt att få fart på bostadsbyggandet.

Det finns en låsning vid hyresrätten, hos den politiska vänstersidan, som hämmar bostadsutvecklingen.

På den borgerliga sidan och hos Socialdemokraterna är det snarare en ängslig inställning kring ekonomiska reformer som stimulerar efterfrågan hos ekonomiskt svaga grupper som är bromsklossen, enligt Lennart Weiss.

Svenska Riksbankens, statens och affärsbankernas ovilja och rädsla att ta en större del av risken i finansieringen av bostadsbyggandet ser han som ytterligare en starkt hämmande faktor för att öka bostadsbyggandet. Det är anledningen till att entreprenörerna själva får ta i stort sett hela risken i ett projekt om bostäder blir osålda, eller att projekten fördyras av olika anledningar, enligt Lennart Weiss. Effekten av det blir att det till slut bara är de riktigt stora byggarna som kan bygga till slut.

– Du måste ha en rejäl kassa om du ska bygga bostäder i framtiden. Om två arkitekter och en byggnadsingenjör hittar ett bra projekt så kommer de att ha svårt att kunna genomföra det. Riskerna för den lilla entreprenören blir helt enkelt för stor. De finansiella regleringar vi har nu och som införs stryper effektivt konkurrensen på marknaden, säger Lennart Weiss.

Rädslor som härrör från bland annat 1990-talskrisen och Lehman Brothers-kraschen 2008 om att en mer expansiv finansiell politik på bostadsområdet där staten, Riksbanken och affärsbankerna tar en större risk skulle kunna leda till förödande bostadsbubblor hävdar Lars Weiss är obefogade.

– På 90-talet var det framför allt spekulation i kontorsfastigheter som ledde till en bubbla och det svenska pantsystemet gör att någon repris på kraschen i USA inte kommer att inträffa.

Att öka byggandet med subventioner till byggarna dömer han ut som fruktlösa, inte bara för att.

– Att, som regeringen gör, skjuta till 20 miljarder, när det krävs 2 000 miljarder kronor eller mer för att bygga 700 000 bostäder gör ingen större effekt.

Relaterade artiklar

Veidekke kritiserar avbrutna bostadssamtal

Intresse för kreditgarantier förbryllar branschbedömare

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.