Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Listig affärsidé spar pengar åt kunden

Publicerad: 18 april 2012, 08:22

Med affärsidén att vara specialist på montering av lister får företaget Nikkarit det ena uppdraget efter det andra. Nu senast ska 268 lägenheter listas i NCC:s bostadsprojekt Ursvik i nordvästra Storstockholm.


– Vi gör allt från materialbeställning till mätning och montering. Det blir både billigare och enklare för kunden som själv slipper mäta, mängda och administrera personal, säger Anssi Halme, Nikkarit.

Det är åtskilliga mängder list som går åt till en vanlig tvårumslägenhet, runt 100 meter. Totalt för Ursviks 269 hyreslägenheter, som byggs åt Förvaltaren, ska
26 000 meter list monteras. NCC hade ont om folk och beslöt att lägga ut listningen på entreprenad.

– Vi fick ett bra pris och beslöt att pröva. Det är vår första utlagda listentreprenad och det känns som om det går snabbare och blir billigare än om vi hade gjort det själva, säger platschef Jens Lindström, NCC.

Nikkarit har ett trettiotal objekt på gång i Stockholmstrakten och klarar av 10 kilometer list i veckan. Det betyder stora inköpsvolymer vilket ger bra priser som kommer kunderna till del. Anssi Halme hävdar att det blir 1 000 kronor billigare per lägenhet att lägga ut listningen på entreprenad jämfört med om byggaren själv gör jobbet.

Det beror på att snickarna kontinuerligt arbetar med samma uppgifter varför inga inkörsperioder behövs. Samtidigt blir arbetet effektivare.

För att överbevisa en presumtiv kund listades två identiska trapphus med vardera 15 lägenheter, dels av Nikkarit, dels av kunden. Resultatet blev en besparing på
15 000 kronor där Nikkarit gjorde jobbet.

All bearbetning av listerna görs på arbetsplatsen. För detta ändamål har Nikkarit utvecklat en arbetsstation som varje snickare har med sig till arbetsplatserna. Stationen är halvautomatisk och har inbyggd geringssåg, klyv, hyvel och tre dammsugare. All bearbetning kan därmed göras på plats. När listerna är monterade och dagens beting är klara skickar snickaren ett sms till Nikkarit med uppgifter om hur mycket han har listat och med vilka typer av lister.

– Dessa uppgifter ligger sedan till grund för faktureringen, vi fakturerar bara de antal meter vi listar, säger Anssi Halme.


Färskt ramavtal med Skanska

Nikkarit, som på finska betyder snickare, är ett finländskt bolag som grundades 1990. Det svenska dotterbolaget, med säte i Knivsta, startade 2005 och kom i gång på allvar några år senare. I dag är årsomsättningen 19 miljoner kronor vilket innebär en 50 procentig ökning mellan åren 2010 och 2011. Antalet listmontörer har under samma tid fördubblats och är i dag 25.

Helt nyligen tecknade Nikkarit ett ramavtal med Skanska, vilket innebär att omsättningen kommer att öka ytterligare och fler anställda behövs.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.