Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lomma bygger mest bostäder i Sverige

Publicerad: 30 november 2010, 08:10

Kustkommunen Lomma i Skåne är Sveriges bostadsbyggare nummer ett. Samtidigt tvingas Degerfors i Värmland riva bostäder och stänga skolor. Sverige är ett delat land – det syns också i bostadsbyggandet. Se bara på den sammanställning som Tidningen Byggindustrin har gjort med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB.


Det är östra Svealand och Skåne som toppar listan över kommunernas bostadsbyggande. De 28 000 bostäder som byggs i landet under ett år är mycket ojämnt fördelade.

Allt dyrare att bygga – allt mindre byggs. Så kan man sammanfatta bostadsbyggandet i Sverige.

Under 2008 var kostnaden för att bygga en bostad i Sverige 2,7 miljoner kronor. Produktionskostnaden för en svensk bostad fördubblades under åren 1998-2008 och Sverige ligger tvåa i EU, efter Danmark, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

– Stigande produktionskostnader är ett hot mot bostadsbyggandet, säger Bengt Hansson, marknadsanalytiker på Bostadskreditnämnden, BKN.

Den totala produktionskostnaden för en kvadratmeter bostad har ökat från 15 000 kronor 1998 till 31 000 kronor 2008.

– Det är anmärkningsvärt att produktionskostnaderna har ökat på det viset, säger Bengt Hansson.

En stor bov i dramat är markpriserna. Under decenniet 1998-2008 steg kostnaden för mark för bostäder med 250 procent. Och samtidigt ökade markkostnaden sin andel av den samlade produktionskostnaden från 10 till 20 procent. Det framgick av en rapport från BKN i oktober.

Under samma period steg byggkostnaderna med 85 procent. Kostnaderna för material och transporter ökade med 60 procent. Lönekostnaderna steg 46 procent.

– En vanlig förklaring till de höga svenska byggkostnaderna är klimatet. Men dålig konkurrens och det faktum att vi slog ut mycket kapacitet under krisen i början av 90-talet är också troliga förklaringar. Det gör att kostymen är för liten när konjunkturen går upp, det uppstår flaskhalsar, säger Bengt Hansson.

Enligt BKN styrs efterfrågan på bostäder främst av ekonomiska variabler: Höga reala inkomster och låg ränta ger ökad efterfrågan på boende. Hur mycket befolkningen växer och hur mycket bostäder som byggs är underordnat, enligt BKN som kommer fram till att vi inte har bostadsbrist i snäv ekonomisk mening.

BKN hävdar att bostadsbristen i Sverige kan byggas bort på fem år genom att produktionen ökar från dagens 28 000 till 35 000 bostäder per år. Kostnaden för det skulle vara 19 miljarder kronor per år, utöver kostnaden för dagens bostadsproduktion som är 76 miljarder kronor.

I denna kalkyl utgår BKN från riksbankens normalräntescenario med en femårig bostadsränta kring 5,5 procent. I ett lågräntescenario med en bostadsränta på drygt 4 procent blir bilden en annan. Då måste produktionen öka med 18 000 bostäder per år, till en kostnad av 49 miljarder kronor.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.