Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lugn bostadsmarknad i Norge

Publicerad: 23 september 2008, 08:55

Det kommer att byggas betydligt färre bostäder i år i förhållande till de senaste tre till fem åren i Norge. Ägarbostäder är den mest vanliga formen och det tror jag kommer att fortsätta. Många bostäder är till salu och det byggs en hel del varje månad som inte har sålts. Det säger Peter Gjörup, Norge-chef hos NCC Construction till Byggindustrin.


Hur ser bostadsmarknaden ut i Norge?

Bostadsmarknaden är mycket lugn i hela Norge, med undantag av Stavanger. Det både säljs och byggs märkbart färre bostäder i år än under perioden 2004-2007.

Vilka bygger?

Försäljningen av traditionella småhus och radhus i trä säljs och byggs fortfarande. Exempel på det är Block Watne och andra husproducenter av småhus. Där det har ”stoppat upp”, är bostäder i de större städerna. Och då mest små bostadsrätter med höga huslån. Här har det producerats för många enheter de senaste åren.

Hur ser utvecklingen ut?

Det är fortsatt många bostäder till salu och det färdigställs en hel del bostäder varje månad som inte är sålda. Därför tror vi att det är klokt att vänta till dess att det höga utbudet minskat innan man sätter igång med nya bostadsprojekt. Och detta kan kanske ta upp till 6 – 12 månader.

Vad är det för bostäder som uppförs?

Det byggs många lägenheter nära centrum, mer än vad marknaden är villig att köpa. Vidare byggs det många goda och prisvärda radhus och småhus i första hand på landsbygden som säljer tillfredsställande.

Hur ser framtidsprognoserna ut?

Det kommer att byggas betydligt färre bostäder 2008 i förhållande till de senaste tre till fem åren. Jag tror att bilden kommer att ändra sig i positiv riktning under 2009 – 2012, men jag tror inte att priserna kommer att stiga i samma tempo som de senaste åren.

Vilka är de stora bostadsproducenterna?

Det är många, men jag kan nämna OBOS, Selvaag, Skanska, JM, Block Watne, Mesterhus, Systemhus, NCC med flera.

Hur ser prisutvecklingen ut?

NCC tror att priserna har stabiliserat sig och vill hålla sig på dagens nivå 2009 ut, och därefter kommer en svag ökning från 2010 – 2012.

Vilka är upplåtelseformerna?

Ägarbostäder är fortsatt den mest vanliga formen och det tror vi kommer att fortsätta i Norge. Aktielägenheter är i liten omfattning, men vi blir mer förtroliga till samägande i form av bostadsrätter. ”Borettslagsmodellen” har fått en del kritik de senaste åren, detta p g a att en del ”borettslag” har sålt små lägenheter med alltför höga huslån och med lite krav på det egna kapitalet. Något som har medfört tvångsförsäljningar och oroliga ”borettslagsmedlemmar” som är rädda för att de får betala mer än grannen. Det här rör sig dock om ganska få exempel så jag tror att denna modell är fortsatt bra med tanke på de nya ”borettsloven” och en finansieringsform som kommer att tillämpas framöver.

Var i landet byggs det mest bostäder?

Runt de stora städerna som Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim.

Fakta Norge

Bostadsbyggandet: Det både säljs och byggs märkbart färre bostäder i år än under perioden 2004-2007.

Bostadsproduktion: Mestadels byggs det runt de stora städerna som Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim.

Största bostadsbyggare: Bl a OBOS, Selvaag, Skanska, JM, Block Watne, Mesterhus, Systemhus och NCC.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.