Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Luleå måste öka takten i bostadsbyggandet

Publicerad: 21 oktober 2013, 08:56

I augusti fick Luleå sin invånare nummer 75 000. Det råder redan bostadsbrist och med kommunens mål för tillväxt krävs det mycket ambitiösa planer för bostadsbyggandet. 10 000 nya Luleåbor. Det är en slogan som möter en besökare snart sagt överallt.


Norrbotten är större än hela Österrike men har inte ens 250 000 invånare. Sveriges Byggindustriers chef i Luleå, Fredrik Kristiansson, har ett stort arbetsfält. Ursprungligen kommer han från Göteborg men jobbet inom anläggning på Skanska förde honom till Norrbotten och sedan ett år är han Sveriges Byggindustriers, BI:s, chef i Luleå.

– Marknaden klarar inte att bygga bort bostadsbristen i Luleå. Det kommunala bostadsbolaget Lulebo måste gå före, säger Fredrik Kristiansson när han tar emot på BI:s kontor i den lokala Byggmästareföreningens pampiga hus på Storgatan.

Med omkring 10 700 lägenheter har Lulebo ungefär tre fjärdedelar av alla hyreslägenheter i Luleå, och i ägardirektiven ingår att bolaget ska drivas på marknadsmässiga villkor.

Fredrik Kristiansson tycker att Lulebo borde få ändrade ägardirektiv.

– När man driver företaget på marknadsmässiga villkor blir det omöjligt för kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

Och att privata byggherrar skulle bygga bort bostadsbristen är inte realistiskt.

– Kalkylen håller inte.

Fredrik Kristiansson tycker att Lulebo borde sälja en del av sitt bestånd i de bästa lägena för att frigöra kapital som kan användas för att bygga i de något mindre attraktiva lägena.

– Samtidigt kunde privata intressen få bygga mer i de centrala lägena, där Lulebo bygger i dag.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 16–18 i Byggindustrin 33/2013 som är ute den 18 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Björn Dickson_bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.