Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lund godkänner bilfritt boende

Publicerad: 16 december 2016, 10:01

Lunds byggnadsnämnd ger Lunds kommunala bostadsbolag (LKF) ett preliminärt godkännande att bygga ett bilfritt boende i sitt nya projekt Xplorion. Bilden visar centrala Brunnshög.

Foto: Lunds kommun

Ett nytt bostadshus i nya stadsdelen Brunnshög får bygga utan att erbjuda parkering till de boende. De ska istället satsa extra på bilpool och cykelparkering.


Lunds byggnadsnämnd ger Lunds kommunala bostadsbolag (LKF) ett preliminärt godkännande att bygga ett bilfritt boende i sitt nya projekt Xplorion. Enligt kommunens parkeringsnorm måste man i så fall se till att de boende då inte har något behov av att parkera en bil.

– Vi bedömer att LKF planerar en mycket seriös satsning på bilfritt boende. Projektet uppfyller inte till punkt och pricka parkeringsnormens krav, men LKF planerar även ytterligare åtgärder som sammantaget gör att vi preliminärt kommer att bevilja en bygglovsansökan med färre parkeringsplatser, säger Björn Abelson (s), byggnadsnämndens ordförande. Vi ser det som positivt att testa och utforska nya förhållningssätt, det är något som särskilt ska genomsyra hela Brunnshög.

LKF uppger att de istället vill att medlemskap i en bilpool skaingå i hyran och att de åtar sig att ordna parkeringsmöjligheter och annan service för cyklar samt en blandning av andra mobilitetstjänster och rådgivning till hyresgästerna.

– Sedan tidigare har en del bostäder byggts där man erbjuder de boende bilpoolspaket och därmed fått en mindre reduktion i kravet på parkeringsplatser. Men om LKF väljer att gå vidare på denna linje blir det Lunds första helt bilfria boende, säger Christian Rydén, trafikplaneringschef på stadsbyggnadskontoret.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.