Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Malmö får första klimatneutrala bygget

Publicerad: 13 December 2010, 08:13

Hyreshuset Klyvaren som just nu byggs i Malmö är sannolikt det första helt klimatkompenserade bygget i Europa. Målet är att varken byggfasen eller husets drift ska påverka klimatet.


– Det här huset ska inte belasta planeten med någon koldioxid över huvud taget, vare sig under uppförandet eller när det används, säger Joakim Feldt, projektledare på fastighetsbolaget Vita Örn.

Byggbranschen har just nu stort fokus på byggnaders energianvändning och koldioxidutsläpp när husen används. Men varje år ger bygg- och anläggningssektorns verksamhet ungefär fyra gånger så stora utsläpp av växthusgaser som uppvärmningen och driften av Sveriges samtliga hus. Det har tidningen Byggindustrin visat i en tidigare granskning (nr 35, 2010).

Kvarteret Klyvaren blir ett energisnålt passivhus. Dessutom ska samtliga utsläpp av klimatgaser under byggfasen, inklusive tillverkning av material och transporter, beräknas och kompenseras.

Ambitiöst projekt
Projektet är därför ett av de mest ambitiösa klimatprojekten inom den svenska bygg- och fastighetsbranschen.

Klyvaren är ett partneringprojekt mellan fastighetsbolaget Vita Örn, byggentreprenören NCC och den danska arkitektfirman Hvidt. NCC minskar energianvändningen under byggfasen genom till exempel energisnåla byggbodar, maskiner och belysning samt kortare transporter.

Den koldioxid och andra växthusgaser som ändå släpps ut ska kompenseras genom investeringar i certifierade projekt som minskar klimatutsläppen i utvecklingsländer, bland annat trädplantering och energiprojekt.

– Vi kommer att betala cirka 1-2 miljoner kronor till klimatkompensering när huset är klart 2012, säger Joakim Feldt.

Byggmaterial stor post
Bygget kommer att släppa ut 3 110 ton koldioxidekvivalenter, har NCC räknat ut. Det motsvarar ett års utsläpp från 1 100 genomsnittliga svenska bilar. Tillverkningen av byggmaterial är den stora posten i en sådan här kalkyl.

– För klyvaren är det betongstommen som ger den enskilt största belastningen. En trästomme hade belastat klimatet betydligt mindre, säger Erik Eken, den tekniske specialist på NCC som utfört beräkningarna.

Men beslutet om klimatberäkningarna fattades efter valet av stomsystem. Och betongen har andra fördelar. Bland annat ger den huset en tung, trög stomme som lagrar värme och därför jämnar ut temperaturkurvan när vädret skiftar.

NCC har gjort klimatberäkningar av byggfasen sedan 2007, bland annat för alla villor och flerbostadshus som NCC Boende har byggt. Men Klyvaren är det första projektet i Sverige som klimatkompenseras. En idrottshall på Värmdö öster om Stockholm blir den andra.

– Det viktiga är att byggbranschen sätter igång och gör beräkningar som vi litar på, att vi bygger upp en erfarenhet. Först när vi vet byggandets klimatbelastning kan vi göra någonting åt den i framtida projekt, säger Erik Eken på NCC.

Bolagets beräkningar bygger på miljödata från IVL Svenska Miljöinstitutet. Klimatdeklarationen lämnas till byggherren Vita Örn. Bolaget ska sedan tillsammans med NCC avgöra med hjälp av vilken organisation som klimatutsläppen ska kompenseras.

Kvarteret Klyvaren kommer att innehålla lägenheter, affärslokaler och enheter med radhuskaraktär. Huset byggs med en gemensam stomme och på ett gemensamt garage.

Passivhus av betong
Huset är så energisnålt att det ska uppfylla kraven för passivhus. Därför byggs det med ytterväggar av en extra välisolerad betongsandwich och saknar radiatorsystem. De boendes kroppsvärme, vitvaror och maskiner står för majoriteten av uppvärmningen.

Värmeväxlare återvinner värmen i ventilationens frånluft. Tillskottsvärme kalla dagar samt tappvarmvatten kommer från bergvärme. Hyresvärden Vita Örn köper tillräckligt mycket andelar i ny vindkraft för att täcka behovet av förnybar el till bergvärmens värmepump, fastighetsel och hushållsel. Genom individuell mätning och debitering kan de boende själva påverka sin användning av värme, varm- och kallvatten samt el.

Men bolaget går längre än så. Genom att använda metoden och databasen Basta ska byggmaterialen innehålla så lite miljö- och hälsofarliga ämnen som möjligt. Huset får gröna tak med växter som minskar belastningen på dagvattensystemet.

Hyresgästerna får tillgång till odlingslotter på gården och egen bilpool med elbilar. Garaget har plats för betydligt fler cyklar än bilar. Listan skulle kunna göras längre.

När tidningen Byggindustrins reporter försöker få Joakim Feldt att förklara varför ett privat fastighetsbolag med vinstintresse vill genomföra ett så omfattande miljö- och klimatprojekt får han först svårt att förklara.

Kvalitetstänkande förklaringen
Under samtalet tar ett kvalitetstänkande långsamt form. Vita Örn är ett litet familjeföretag som äger och förvaltar hyresrätter. Bolaget började med nyproduktion 2005 och är i sin roll som förvaltare inriktade på att hålla nere drifts- och underhållskostnaderna.

Vita Örn ville helt enkelt bygga ett riktigt bra hus med låga energikostnader. Ett hus som behåller sitt värde när energipriserna stiger, om en försäljning skulle bli aktuell. Miljö- och klimatanpassningarna växte fram under diskussionerna med samarbetsparterna Hvidt och NCC.

– Vi har haft gott om tid, det har varit en viktig faktor för utvecklingen av miljöprofilen. Vi började skissa på projektet redan innan detaljplanen för området fanns, säger Thomas Karlsson, affärschef på avdelningen Malmö-Lund på NCC.

Under diskussionerna upptäckte parterna att de gradvis kunde höja ribban för klimatanpassningen utan att det kostade mer. Miljöprofilen blev en kul utmaning, att visa att man kan göra och inte bara prata, berättar Joakim Feldt.

– Vi ville gå ett steg längre och vi tänker väldigt långsiktigt. Jag tror personligen att alla hus kommer att vara miljöhus i framtiden, säger han.Fakta: Ett modernt stenhus
- Byggstart: december 2010
- Antal lägenheter: 72, samtliga med balkong
- Lägenhetsstorlek: 2-4 rum och kök
- Boyta: 56-90 kvadratmeter
- Upplåtelseform: 55 hyresrätter, 17 ägarlägenheter
- Husets totala yta: 9 500 kvadratmeter
- Stomme: betong med gjutna bjälklag
- Ytterväggar: betongsandwich med 180 mm cellplast
- Innerväggar: murade av lecasten och putsade
- Garage: 44 parkeringsplatser
- Cykelförvaring: 183 platser ute och inne
- Bilpool med el-bilar
- Individuell mätning och debitering av värme, el samt varm- och kallvatten

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.