Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Marknadshyra löser inte bostadsbrist enligt rapport

Publicerad: 19 maj 2016, 11:29

De som propagerar för marknadshyrans förträfflighet har mycket att bevisa tycker Kurt Eliasson, vd Sabo.

Foto: Sabo

Bristande konkurrens inom byggsektorn och höga byggkostnader är de stora bromsklossarna när det gäller bostadsbyggandet. Att införa marknadshyror skulle därför inte öka nybyggnadstakten. Den slutsatsen drar Tyréns i en ny rapport som de tagit fram på uppdrag av Sabo.


Ämnen i artikeln:

bostadsbristmarknadshyrorhyresrätterSabo

Det svenska hyressättningssystemet är i rampljuset. Inte minst sedan Fastighetsägarna hoppade av förhandlingarna om att reformera systemet.

Läs mer: Avhopp stoppar viktigt samråd om hyressättning.

Många argumenterar för att ett sätt att öka nyproduktionen av hyresbostäder skulle vara att låta det svenska hyressättningssystemet med centralt förhandlade hyror närma sig ett system med marknadshyror. Men nu presenterar Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, en rapport som visar på utmaningar som en sådan utveckling skulle föra med sig.

– Dagens bostadsdebatt har allt för länge dominerats av de som vill svartmåla Sveriges kollektivt förhandlade hyror. De som propagerar för marknadshyrans förträfflighet har mycket att bevisa. När, var och hur skulle marknadshyror rädda oss ur bostadsbristen? Svaren på de frågorna är komplexa och det talas för lite om dom, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo, i en kommentar till rapporten.

En av rapportens slutsatser är att bristen på konkurrens inom den svenska byggsektorn och höga byggkostnader är den främsta orsaken till att det byggs relativt få hyresrätter. Om inte konkurrensen ökar skulle det totala bostadsbyggandet därför inte öka nämnvärt av marknadshyror, enligt rapporten. Med andra ord skulle de som söker bostad inte gynnas av marknadshyror. Däremot skulle fastighetsägare vars bestånd finns i attraktiva områden gynnas.

Rapporten varnar också för att en stor andel hushåll som bor i hyresrätter kan räkna med hyreshöjningar om Sverige inför marknadshyror. Dessutom riskerar marknadshyror att få oönskade sociala konsekvenser, öka trångboddheten för hushåll med låg inkomst och göra att ”social housing” blir en nödvändighet.

Vill du läsa hela rapporten?

Rapporten "Vad händer om vi inför marknadshyror i Sverige" finns att hämta hos Sabo.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.