Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Maud Olofsson stöder LKAB:s blåsning av villaägare i Malmberget

Publicerad: 6 april 2009, 09:22

LKAB har lyckats komma över 100 villaägares hem till underpris vid utvidgning av gruvan, genom att lämna oriktig och ofullständig information. Nu stöds bolagets agerande av näringsminister Maud Olofsson.


Många före detta villaägare känner sig lurade av statsägda LKAB som vid en korrekt tillämpning av expropriationslagen var skyldigt att ge de boende en sådan ersättning att de kunde köpa sig ett motsvarande boende på orten. Detta går dock inte att göra för 300 000 kr till 900 000 kr, vilket är vad LKAB betalat. Ett 40-tal villaägare som satt sig till motvärn har dock fått nya ersättningsvillor på orten.Maud Olofsson ställer sig bakom LKAB-ledningen och anser inte att bolagets agerande bör medföra något ingripande från regeringen.- När flyttkarusellen snurrar vidare i Malmberget och Kiruna, kan LKAB med näringsministerns stöd i ryggen behandla övriga villaägare på samma sätt. Informationsmöten där bolagets företrädare ljuger folk rakt i ansiktet, broschyrer med ofullständigt innehåll och mörkade enskilda förhandlingar. LKAB tjänar förvisso mångmiljonbelopp på sin dåliga affärsetik, men ett synsätt som inte baseras på ärlig och rättvis behandling av de boende kommer enkom att skapa avgrundsdjupa motsättningar och fler juridiska processer. Det är ovärdigt att staten låter denna affärsetik passera utan kritik, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.Malmberget-affären har behandlats utförligt i media senast veckan, bl.a. på tre helsidor i DN, se LKAB teg om rätt till ersättning, ”Man känner sig blåst av dem” och Bolaget förnekar svikna löften.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.