tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Mer kritik mot amorteringskravet

Publicerad: 17 februari 2016, 10:37

Amorteringskravet ger inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det anser Stockholms Handelskammare.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Finansinspektionens (FI:s) förslag till amorteringskrav får ny hård kritik. Stockholms Handelskammare anser att kravet leder till ökade inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Tidigare har Riksbanken och Kammarrätten i Jönköping riktat skarp kritik mot förslaget.

– Perspektivet är fel. FI lägger för stor vikt vid att enbart minimera hushållens efterfrågan på bostäder, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare till Svenska Dagbladet.

Remisstiden för Finansinspektionens förslag gick ut i fredags och flera remissinstanser är fortsatt mycket kritiska. Riksbanken anser att kravet är för milt. Kammarrätten i Jönköping anser att ett amorteringskrav måste utredas ytterligare ur ett bredare samhällsperspektiv så att effekter är helt klarlagda innan föreskrifterna börjar gälla.

Stockholms Handelskammare anser att kravet inte tar hänsyn till de bakomliggande orsakerna till hushållens stigande skuldsättning och att kravet riskerar att skapa inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.

Andreas Hatzigeorgiou är rädd för att minskad rörlighet kan bli en effekt av kravet.

– Det största tillväxthotet i Stockholmsregionen är bokrisen. Företag misslyckas i sina rekryteringar på grund av att bostadsmarknaden inte fungerar, säger han.

Det har Finansinspektionen inte har tagit hänsyn till vid utformningen av amorteringskravet. I stället har FI enbart koncentrerat sig på hushållens skuldbörda, anser han.

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav

■ Amorteringskravet innebär att nya bolånetagare ska amortera ner sina bostadslån till 50 procent av bostadens värde. Lån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
■ De som lånar till en nyproducerad bostad ska kunna undantas från kravet.
■ Kravet är tänkt att gälla från och med den 1 maj 2016.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev