Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Mixade bostäder i Sköndal

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

AB Borätt har satt spaden i marken för 63 nya bostäder på Ekebergsbacken bara 300 meter från sjön Drevviken i närheten av Farsta Strand i södra Stockholm.
- Vi har skapat prisvärda och välplanerade bostäder som förenar god arkitektur med genomtänkt standard och kvalitet. I första etappen ska vi bygga ett sexvånings lamellhus med 36 lägenheter i varierande storlekar, från ett rum till fyra rum och kök, mellan 61 till 108 kvm, säger vd Birgitta Seman, AB Borätt.
- En del av bostadsrätterna är redan bokade, vilket i sig är unikt, säger projektledare Anna-Kari Malm, i AB Borätt, som ingår i JM-koncernen.
Den dyraste lägenheten på 80 kvm kostar 2 Mkr, hyran ligger på 4 700 kr i månaden, en trea kostar drygt 1 Mkr också den med en månadshyra på 4 700 kr och en etta på 61,5 kvm kostar 800 000 kr.
De funktionella husen blir omgärdade av gröna fält och gamla ekar.
- Vi har byggt rationellt och enkelt utan att göra avkall på kvalitén därmed kan vi hålla rimliga priser, säger Kent Dahlin, AB Borätt.
- Husen uppförs med välbeprövad teknik, säger arkitekt Anders Bergkrantz.
Bostäderna blir ljusa. De vitgrå fasaderna får en accentfärg, ett band i knallorange. För att ge ett luftigt intryck är balkongerna transparenta.
Alla får utsikt ut mot grönområdet och vattnet.
- Det byggs mycket i Stockholm nu, säger gatu- och fastighetsborgarrådet Leif Rönngren. Han tycker dock inte att det byggs för mycket. Det är viktigt med fortsatt hög byggtakt. Det är underbart kul att det rör på sig. Det är bra att vi riktar oss på att fokusera oss på lösningar i stället för att bara hitta på problem,
säger  han. Både byggandet och företagandet har vänt. Stockholm växer lavinartat, inom en tioårsperiod räknar vi med att det flyttar in omkring 80 - 100 000 människor som vi måste bygga för. Jag befarar dock att vi kan få snar arbetskraftsbrist.
Han nämner att förutom dessa bostäder i Sköndal har man även markanvisning på ytterligare 200 lägenheter i söderort.
- Poängen med boendet här i Sköndal är att man kan göra boendekarriär genom att det blir en mix av äldre och unga. Härigenom kan lägenheterna frigöras i flera steg, säger Leif Rönngren.
Husen i Sköndal ska vara klara till nästa höst.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.