söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Modern hantering av avfall kan ge fler bostäder

Publicerad: 26 februari 2016, 06:11

Sopsugar, som de här i kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, kan vara ett sätt att skapa plats för nya bostäder i stadsmiljöer.

Foto: Mattias de Frumerie

En studie från Fastighetsägarna visar att stationära sopsugar skulle kunna frigöra yta för bostäder i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutvecklingbostadsbristavfallbyggavfall

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Studien visar på fördelarna för både fastighetsägare, staden och miljön om man installerar sopsug i gatuplanet i jämförelse med manuell kärlhantering, säger Mattias Widell, en av rapportförfattarna.

Storskaliga stationära sopsugar installeras oftast vid nya stadsutvecklingsprojekt. Men med ny teknik är det möjligt att installera dem även i anslutning till befintlig bebyggelse.

I en studie som presenterades i fredags jämförs manuell insamling med stationär sopsug. Resultatet visar att den fastighetsyta som skulle behövas vid en förändrad manuell insamling i stället kan användas effektivare, exempelvis till studentlägenheter.

– Dagens avfallshantering påverkar i hög grad den lokala stadsbilden. Förutom att den bidrar till trafik, buller och luftföroreningar, ställs höga krav på arbetsmiljö vilket kan skapa problem i enskilda fastigheter och leda till att värdefull yta används till annat än bostäder och lokaler, säger Karin Karlsbro, hållbarhetschef hos Fastighetsägarna Stockholm.

Rapporten är framtagen av Envac Scandinavia, med stöd från Stockholm Vatten Avfall, Fastighetsägarna Stockholm och Linköpings universitet. Arbetet har finansierats av Vinnova.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev