söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Molnbaserat program tar 3D ett steg vidare

Publicerad: 7 april 2016, 07:54

Wallenstam använder Curves för att fakturera sin hyresgästers energianvändning. Bilden visar företagets planerade projekt i Solberga, Stockholm.

EcoGuard lanserade på onsdagen en vidareutveckling av sitt molnbaserade program Curves på Nordbygg. Det gör det möjligt att se flerbostadshus tredimensionellt, lägenhet för lägenhet och i realtid.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017bostadsmarknad

– Våra lösningar gör det enkelt att samla in, analysera och visualisera el- och energianvändning, vattenförbrukning och temperaturer, säger vd Per Ernedal och ägare till Ecoguard.

Curves är ett system för insamlande av mätdata, analys, visualisering, rapportering och debitering. Mätdata tas in i systemet genom trådlösa sensorer i lägenheterna och överförs med mobil kommunikation till systemets servrar och molntjänst.

Vid individuell mätning av exempelvis varmvatten och el får hyresgästerna via Curves Insight kontroll över sin förbrukning.

Den på onsdagen lanserade 3D-tjänsten gör modellen ytterligare överskådlig och analyserbar över husets olika delar och i olika yttertemperaturer och väderstreck vilket gör det möjligt att styra energiflödena i fastigheterna.

I ett enskilt hus kan det beroende på våningsplan, väderstreck och de boendes egna inställningar skifta uppåt tio grader celsius, 17 till 27 grader, mellan olika lägenheter samtidigt som det ger en genomsnittstemperatur för huset på 21 grader. En fördjupad analys med hänsyn till individuella data för samtliga lägenheter ger möjligheter att sätta in åtgärder där det behövs och radikalt minska skillnaderna mellan högsta och lägsta temperatur och förbrukning vilket radikalt minskar energianvändningen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev