Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC bygger äldreboende med persisk inriktning

Publicerad: 12 oktober 2009, 09:49

NCC Construction Sverige bygger ett vård- och omsorgsboende i Tensta för äldre med persiska som modersmål.


Ordern är värd 15 miljoner kronor och uppdragsgivare är Micasa Fastigheter. I Micasas bestånd finns redan vård- och omsorgsboende för finländare samt seniorboende för ester och ungrare.

Arbetet under börjar denna månad och beräknas vara klart i mars 2010. Bygget sysselsätter tio NCC-anställda.

Efterfrågan på etniskt vårdboende ökar. Persiska ska talas av personalen men stort fokus läggs även på att utformning, möbler och mat speglar det persiska ursprunget. Persikan, som vård- och omsorgsboendet kallas, blir ett av de första för perser i Sverige och byggs i ett befintligt servicehus.

– Det ska kännas som att komma ”hem till Iran” på Persikan; möbler, mattor, dofter, mat och saker ska påminna om hemlandet, säger Soheila Soltanti, enhetschef för Persikan på Kavat vård som anlitar Micasa som fastighetsägare.

Ola Sahlberg, entreprenadchef, NCC Construction, Stockholm/Mälardalen, berättar att man till exempel bygger pelare och balkar som kläs med mosaik. En stor bärande pelare för nya balkonger får svart-vit mosaik och liknar en björkstam. Men vid en närmare titt är de svarta strecken det persiska tecknet för ”stödja”.

Boendet, byggs i de två översta våningarna i ett befintligt servicehem. Det blir en åtta meter lång gemensam balkong på varje våning. Även balkongerna förses med persiska skrivtecken.

NCC bygger sammanlagt 18 lägenheter med pentry, dusch och wc. Varje plan får gemensamt kök och vardagsrum samt varsitt bönerum på cirka 25 kvadratmeter.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.