Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC bygger flerbostadshus med trästomme

Publicerad: 23 november 2009, 11:23

Byggandet av två hyreshus, miljöanpassade med trästommar, har startat upp i Östervåla tre mil nordväst om Uppsala.


Det är NCC Construction Sverige som bygger på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Hebygårdar. Ordern är värd 39 miljoner kronor.

De två husen är placerade i torghörnet i Östervåla, och kommer att rymma 28 lägenheter vardera. Behovet av nya bostäder på orten är stort och tanken är att de nya bostäderna även ska gynna inflyttningen till Östervåla.

Fördelarna med trästomme är att massivt trä ger bra ljudkomfort, är hållbart, miljöanpassat, en naturlig råvara, återanvändbart och en av landets största tillgångar. Mycket arbete kan göras på fabrik och byggtiden blir kortare, vilket gör det kostnadseffektivt för alla inblandade.

Husen ska få fyra våningar med hiss. Fasaderna får skivmaterial i olika färger och storlekar för att variera utseendet. Balkongplattor och partier runt entréer är i trä. Lägenheterna är i första hand 2:or och 3:or på 53–69 kvadratmeter, plus ett fåtal 1:or och 4:or.

Bostäderna beräknas bli klara för inflyttning i juli respektive oktober 2010. Arbetet sysselsätter 25 personer, varav 15 är NCC-anställda.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.