Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC förnyar 126 lägenheter i Uppsala

Publicerad: 15 april 2010, 08:16

NCC Construction Sverige ska ge 126 hyresrätter i Uppsala standard motsvarande nyproduktion tack vare ny isolering, tätare fönster och ventilation som återvinner 80 procent av värmen i frånluften. Även stammar, ytskikt, badrum och kök byts ut.


En större ombyggnad av 50-talshusen på Döbelngatan i Kåbo i Uppsala har startat. Uppdragsgivare är Uppsalahem och ordern är värd 70 miljoner kronor.

Arbetet är en del i ett omfattande renoveringsarbete som Uppsalahem genomför av flera hundra bostäder.

- Vi räknar att bostäderna ska behöva runt 90 kilowattimmar energi per kvadratmeter och år istället för dagens cirka 170 kWh/m2 och år. Energibehovet blir lägre än kravet för nyproduktion, säger Magnus Larsson, entreprenadchef, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen.

Energibesparingen sker med FTX-ventilation som återvinner upp till 85 procent av värmen i frånluften. Nya fönster har ett lågt U-värde på 1,0 där glas, karm och båge isolerar mycket bra. Husen tilläggsisoleras på insidan och solfångare planeras för att delvis värma tappvattnet.

- Hyresgästerna har varit med och påverkat, bland annat önskade de större balkonger. Ur ett tillvalspaket kan hyresgästerna också välja hur just deras kök, klinker och fondväggar ska se ut, säger Mikael Engberg, projektledare, Uppsalahem.

Balkongerna byggs ut cirka en halvmeter och får nya balkongräcken som liknar de nuvarande för att behålla husens 50-talskaraktär. Tvättstugor och omgivande gårdar rustas också upp.

Arbetet har startat och avslutas i oktober 2011. Det sker i fyra etapper. I första etappen kan återinflyttning ske i oktober i år. Totalt sysselsätts 40 personer varav 15 är NCC-anställda.

Hugo/prao - red@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.