Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC introducerar Folkboende

Publicerad: 20 oktober 2010, 09:09

Konceptet innebär mindre och billigare hyresrätter. Första ordern kommer från Behrn Fastigheter.


61 hyresrätter i tre huskroppar i Örebro blir startskottet för NCCs nya koncept Folkboende, anpassat till en efterfrågan på mindre hyreslägenheter, som inte får bli för dyra.

Folkboende håller nere kostnaderna genom att alla tunga installationer till badrum, kök och ventilation placeras vid "husets hjärta", en kärna med alla installationsschakt. Det förenklar dessutom underhåll. NCC använder tekniska plattformar med beprövade lösningar för bostadshus vilket sänker projekteringskostnaden.

Folkboende ger hus med många ettor och tvåor, och några små treor och fyror. I de tre Örebrohusen är de mellan 31 och 56 kvadratmeter. En del av konceptet är att bygga punkthus i fyra till åtta våningar med upp till sex lägenheter på varje våning. Man kan då ta en liten tomt i anspråk varvid markkostnaden delas på många lägenheter. I Örebro får husen fyra och fem våningar.

Folkboende omfattar också en stor andel hantverk på arbetsplatsen. Exempelvis gjuts stommar, golv- och takbjälklag, trappor, balkonger på plats. Husen beräknas använda omkring 65 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är lägre än vad byggreglerna kräver.

NCC Construction Sverige bygger husen i Örebro för Behrn Fastigheter. Ordern är värd 53 miljoner kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.