Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC köper 40 hus från Finndomo för 53 milj kronor

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

NCC beställer 40 färdiga småhus till Huddinge från Finndomo, en order värd 53 miljoner kronor. Husen färdigställs till sista kakelplattan i Finndomos husfabrik i Hässleholm. NCC ser fördelar som kort byggtid, fukt- och kvalitesgaranti samt miljövinster. Under 2007 fick Finndomo beställningar på drygt 300 miljoner från olika bygg- och bostadsföretag.


Finndomo-koncernen, som säljer varumärkena Hjältevadshus, Modulenthus och Smartstart i Sverige, är en av Nordens största leverantör av prefabricerade småhus. Under 2007 har också grupphusverk­samheten tagit rejäl fart med beställningar på drygt 300 miljoner från olika bygg- och bostadsföretag.

- Finndomo har stor erfarenhet av industriellt byggande. Nu märks en tydlig trend att även byggherrar väljer att köpa färdiga hus från småhusfabriker som våra, säger Staffan Lindquist, vd på Finndomo.

- NCC väljer att köpa färdiga hus till Vistabergs Trädgårdsstad i Huddinge för att korta byggtiden i området, säger projektchef Petter Jurdell på NCC. Att vi får en produkt där all produktion sker inomhus, vilket säkerställer både klimatskydd och god arbetsmiljö, ser vi som ytterligare fördelar. Samtidigt som produktionstiden kortas dramatiskt, så ökar kvalitetskontrollen och våra möjligheter att leverera en hög kvalitet till våra kunder. Vidare är detta ett led i vårt arbete med att minska antalet transporter till våra arbetsplatser, för att på så sätt minska vår totala miljöpåverkan.

NCC uppför ca 200 småhus av totalt ca 500 i Vistabergs Trädgårdsstad, en storsatsning i ett nära samarbete med Huddinge kommun samt övriga byggherrar i området. 40 av husen köper NCC färdiga från Finndomo. Totalt 120 lastbilar kommer att under hösten tranportera de 160 volymerna från Finndomos husfabrik i Hässleholm. Montage av ett hus med 4 volymer går på bara tre timmar.

NCC sköter markexploatering, grundarbeten och försäljning, medan Finndomo levererar hus inklusive sidobyggnader helt färdiga "ovan grund". Husen har ritats i ett samarbete mellan NCC, Finndomo och ett arkitektföretag.

- Byggprocessen är helt oberoende av årstid och väderlek och minimerar risken att få in fukt i byggmaterialen.
Samtidigt är det både tids- och kostnadseffektivt att ha alla hantverkare tillgängliga under ett tak i en torr och varm industrimiljö. Annat som bidrar till kostnadseffektivitet är stordriftsfördelar i produktionen och vid våra inköp. Det är också en stor fördel med egen specialiserad personal då det råder stor brist på hantverkare, säger Staffan Lindquist.

De 40 husen är i två plan på 97 alternativt 116 kvm. De kommer att placeras både friliggande och som par- eller radhus. Prislappen blir mellan 3 och 4 miljoner kronor och kundgruppen är främst barnfamiljer. Inflyttning påbörjas i höst.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.