Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

NCC satsar på koncept för hyreslägenheter

Publicerad: 13 februari 2009, 08:39

Med ett nytt koncepthus ska NCC kunna bygga hyreslägenheter för en rimlig penning.


Under en lång tid har NCC i Umeå arbetat med att utveckla billiga hyreslägenheter. Utifrån det kunnande som byggts upp lanserar företaget nu ett nytt koncepthus avsett just för hyreslägenheter.

Huset är ett 4-7 våningar högt punkthus med 5-6 lägenheter på varje våningsplan. Ett sjuvåningshus kan ge 41 lägenheter i storleken 35-52 kvadratmeter. Det är också möjligt att bygga större lägenheter.

– Systemet är flexibelt. Husen kan med ett enkelt snitt ändras till större lägenheter upp till en liten fyra på 67 kvadratmeter, säger Roger Ekman, regionchef på NCC Construction region Norrland.

Huset är framtaget för att kunna byggas till en vettig prisnivå för en byggherre.

– Sedan subventionerna på hyresrätter togs bort har det inte gått att bygga hyreslägenheter, men med det här huset ska det bära sig. På en normal tomt går det i hop för en byggherre redan år ett. Redan år två bör det ge plus, säger Roger Ekman.

NCC har kalkylerat med normal kommunal tomtprisnivå.

– För att se vad det verkligen kostar måste man se från fall till fall. Det beror naturligtvis på tomtens lutning, om det behövs pålas och så vidare. Nu hoppas vi på att få uppslag från kommuner och fastighetsägare på aktuella tomter, säger Roger Ekman.

Det som är speciellt med huset, enligt Ekman är det har en platsgjuten betongstomme med anpassade vägg- och valvformar som möjliggör ett rationellt byggande, vissa delar, exempelvis trappor, balkonger, kantbalkar och pelare tillverkas på arbetsplatsen för att få ett så effektivt nyttjande av arbetskraften som möjligt, man använder beprövade material och få fönster-och dörrtyper.

Ytterväggarna är i tegel med plåtinslag kring fönster och balkonger, taken är lutande med taksprång.

– Vi kan bygga ett hus med 41 lägenheter på 12 månader och ett hus till alldeles intill tar bara ytterligare två månader, eftersom vi då nyttjar samma formar, kran och maskiner, säger Roger Ekman.

Att det blev ett punkthus är för att det oftast finns små tomter i städer. De tar mindre plats än lamellhus och är också mer energisnålt. Huset förbrukar 66 kilowattimmar per kvadratmeter och år, räknat på Umeåklimat.

Det nya koncepthuset är ritat av Arkinova i Umeå som NCC har samarbetat med under en längre tid.

– De har lyssnat på vad vi vill ha och är produktionsvänligt och yteffektivt ritat utan att fördenskull ge avkall på modern planlösning och design. För att bygga billiga lägenheter är det oerhört viktigt att det ritas med tanke på produktionen. Hur det flyter på bygget är avgörande för kostnaden, säger Roger Ekman.

I framtagandet av koncepthuset har konstruktörer, produktionsmedarbetare, installatörer och arkitekter varit med.

Nu ska NCC försöka sälja sin nya produkt ute i landet. De kommunala bostadsbolagen AB Bostaden i Umeå och Mitthem i Sundsvall har fått en första titt.

– Ja, vi har börjat visa det så smått i Norrland. Det är en produkt som vi tror på som kan göra det möjligt för kommunala byggherrar att bygga hyresrätter igen. Det är högst aktuellt sedan finanskrisen slog till. Det finns en efterfrågan, säger Roger Ekman.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.