Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Norra Djurgårdsstaden ska bli en grön förebild

Publicerad: 18 maj 2011, 14:39

Tio byggherrar startar 682 bostäder vid kanten av Nationalstadsparken.


De första 682 bostäderna i vad som är tänkt att bli Stockholms ekologiska skyltfönster ut mot världen, Norra Djurgårdsstaden, har byggstartat. År 2030 ska stadsdelen innehålla 10 000 bostäder 30 000 arbetsplatser. Dessutom planeras en modern hamn och färjeterminal.


Hjorthagen ligger inkilad mellan Nationalstadssparken, Husarviken, Ropsten och indirekt Lidingö. Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder.


Det är ett stort område; 236 hektar, motsvarande halva Södermalm. Stockholms stads investering i Hjorthagen ligger på omkring 5 miljarder kronor och ungefär en halv miljard av det beloppet går till markrening vid det gamla gasverksområdet.


Det var gott om gäster när finansborgarrådet Sten Nordin (M) och företrädare för de tio byggherrarna satte igång det hela genom att plantera en ek i anslutning till byggetableringen.

– När vi tog första spadtaget vid Hammarby sjöstad kunde vi inte ana vilken världssuccé det projektet skulle bli. Nu byggstartar vi Norra Djurgårdsstaden, nästa generation av energieffektiva miljöstäder. Vi har döpt projektet till Stockholm Royal Seaport och faktiskt har jag redan märkt av en väldig nyfikenhet och uppmärksamhet internationellt, säger Sten Nordin.


– Stockholm är en kraftigt växande stad. Folkmängden ökar med två fullastade SL-bussar varje dag. Vi behöver bygga fler bostäder och vi vill bygga dem med mervärden. De tuffa miljö- och energikraven ger också en plattform för vårt svenska näringsliv. Här finns en exportpotential. I dag bor hälften av världens befolkning i städer. År 2050 är prognosen att 75 procent kommer att bo i städer. Vi ligger bra till och det har hänt mycket sedan vi startade Hammarby sjöstad. I Norra Djurgårdsstaden kommer vi att ha vissa bostadshus som producerar mer energi än de förbrukar, säger Sten Nordin.


Gösta Olsson, landskapsarkitekt på exploateringskontoret, har arbetat länge med projektet.


– Äntligen, jag har jobbat med det här projektet i tio år. Här i Hjorthagen har vi ett otroligt läge med närheten till vattnet och till Nationalstadsparken och det ska vi utnyttja. Det är en värdefull närliggande miljö, särskilt beträffande ekbiotopen. Det ska vi se efter och vi ska också plantera nya ekar i området. Vi satsar på parker och grönområden och vi ska ha grönskande stråk längs gatorna. Alla gator får träd, säger Sten Nordin.


De gröna ambitionerna är högt satta. Tanken är att Norra Djurgårdsstaden ska bli en miljöförebild för hela världen. Konkret betyder det bland annat satsning på smarta elnät, kretsloppssystem för vatten, avfall och energi, satsning på solceller och en ambition att alla byggnader på sikt ska bli plushus.


Hela stadsdelen ska vara fossilbränslefri år 2030. Den ska dessutom vara klimatpositiv, det vill säga att det inte blir några nettoutsläpp av växthusgaser.
Stadsdelen är utpekad som miljöprofilområde av Stockholms kommunfullmäktige och staden har ett nära samarbete med Kungliga Tekniska högskolan och med Clinton Climate Initiative inom ramen för det globala miljöprogrammet Climate Positive Development Program (Climate+) där Norra Djurgårdsstaden ingår som ett av 17 stadsutvecklingsprojekt i världen. Bland dessa finns ett av tre i Europa.

Tre huvudmål
Norra Djurgårdsstaden har tre övergripande mål under rubriken "En miljöstadsdel i världsklass":
• År 2020 ska koldioxidutsläppen ligga på 1,5 ton per person. SnitteT för svensken i dag ligger på ungefär 4,5 ton per person.
• År 2030 ska stadsdelen vara fossilbränslefri.
• Stadsdelen ska anpassas till kommande klimatförändringar, exempelvis ökad nederbörd.

Byggherrrar i första etappen
1. Svenska Hus: 98 bostadsrätter och 31 hyresrätter.
2. NCC: 124 bostadsrätter.
3. Familjebostäder: 109 hyresrätter.
4. Järntorget: 35 bostadsrätter och en förskola.
5. SBC Bo: 72 bostadsrätter.
6. Erik Wallin: 44 bostadsrätter.
7. Seniorgården. 40 bostadsrätter.
8. Viktor Hanson: 30 bostadsrätter.
9. Lennart Ericsson: 26 hyresrätter.
10. Reinhold Gustafsson: 39 bostadsrätter.

Etapper i projektet
Byggandet av Norra Djurgårdsstaden beräknas pågå till 2025. Här är några hållpunkter.
2012. Första inflyttningarna i bostäderna i första etappen.
2013. Byggstart för kontor och butiker i Södra Värtahamnen.
2014. Planerad trafikstart för Spårväg City mot Ropsten.
2015. Norra länken öppnar för trafik.
2016. Värtapiren ska vara färdigbyggd.
2017. Bebyggelsen når kajområdena i Ropsten.
2025. Hela den nya stadsdelen kan vara klar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.