lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Norsk duo utvecklar bostäder i Göteborg

Publicerad: 7 juli 2021, 09:37

Skeppsbron sett från ovan med kopplingen till Masthuggskajen. Foto: Älvstranden utveckling

De är två norska storbyggare som satsar stort i Sverige. Nu går de ihop för att bygga 125 bostäder på ett attraktivt område i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

ObosObos SverigeAF GruppenGöteborgs stadbostadsmarknad

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


AF Projektutveckling har tecknat ett intentionsavtal med Obos Nya Hem för att tillsammans genomföra bygga 125 bostadsrättslägenheter på Skeppsbron i Göteborg. Byggstart för kvarteret beräknas ske 2025.

LÄS MER: Så har norska AF Gruppen vuxit till en storspelare i svenska byggbranschen 

Skeppsbron är ett stadsutvecklingsprojekt intill Göta älv i centrala Göteborg. Visionen är att Skeppsbron ska bli göteborgarnas nya mötesplats vid älven och återförena staden med vattnet. Nu går de två norska jättarna AF Gruppen och Obos samman för att bygga i området

– Skeppsbron är ett tydligt exempel på våra höga ambitioner i Göteborg. I syfte att sänka trösklarna och göra bostäder på Skeppsbron tillgängliga för fler planerar vi att också erbjuda bostadsrätter genom vår boköpsmodell ”Obos Deläga”. Skeppsbron, tillsammans med andra längre framskridna projekt i Göteborg, är ett kvitto på våra höga ambitioner i Sveriges storstäder, avslutar Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: OBOS: ”Vi ska ge oss in med de stora drakarna”

 

Projekt Skeppsbron

Detaljplanen för Skeppsbron omfattar totalt omkring 450 lägenheter och cirka 30 000 kvadratmeter kommersiella lokaler för till exempel handel, kontor och hotell. I detaljplanen ingår kvarter med i huvudsak sju till åtta våningar för bostäder och verksamheter. Kajen flyttas ut 15–40 meter och pirar och bryggor byggs i Göta älv. Den nya spårvägen på Stora Badhusgatan samt knutpunkten för kollektivtrafiken vid Stenpiren skapar goda kommunikationer till området.

 

Spårvägen, tillsammans med det nya resecentret på Stenpiren, spelar en viktig roll för Skeppsbron som ny mötesplats. Etapp två av Skeppsbrons utveckling har inletts med påbyggnader på Skeppsbrohuset, hotell Riverton och Merkurhuset, och nu fortsätter utbyggnaden av allmän plats. I etapp två ingår också bygget av ett nytt garage, kajstråk, kvarter och en park. Byggaktörerna ska utveckla kvarteren på Skeppsbron med 450 nya bostäder och cirka 30 000 kvadratmeter lokalytor för butiker, restauranger, hotell och kontor.

Partnerskapet mellan Obos Nya Hem och AF Projektutveckling innebär i förlängningen ett joint-venture mellan bolagen för Skeppsbron. Bolagen kommer att utveckla projektet gemensamt och de 125 bostäderna kommer att erbjudas till medlemmar i Obos medlemsprogram.

LÄS MER: Därför lyckas norska byggare så bra i Sverige

– I AF utvecklas alla projekt i samverkan med partners i joint venture-avtal. Vi ser fram emot att utveckla Skeppsbron tillsammans med Obos, som precis som AF Gruppen satsar stort i Sverige. Det är inspirerande att se Obos växa på den svenska marknaden och vi är tacksamma för att Obos återigen väljer AF Gruppen som partner, säger Jonas Skingley, vd för AF Projektutveckling.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev