Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Norskt bostadshus rasade

Publicerad: 26 mars 2008, 09:12

Ett sex våningar högt bostadshus rasade i natt i staden Ålesund på Norges västkust. 15 personer har förts till sjukhus med lindriga skador och fem personer saknas fortfarande.


Det var vid halv fyratiden som polisen fick larmet om husraset, uppger SR Dagens Eko. När räddningspersonal kom fram till platsen kunde de konstatera att stora delar av de sex våningar höga huset hade rasat samman. Strax efter halv nio kom uppgifter om ett nytt ras.
Minst 20 personer har sin bostad i fastigheten men man vet inte hur många som verkligen befann sig inne i huset då det rasade. Många tog sig ut för egen hand, andra hämtades via stegar och i den totalförstörda första våningen låg folk fastklämda, uppger Ekot.

Enligt SvD.se är de två understa våningarna totalförstörda och det är svårt för räddningspersonalen att ta sig in i byggnaden för att leta efter de skadadepå grund av kraftig rökutveckling.
Det förekommer uppgifter om en våldsam smäll i området och en gastank i närheten har uppgetts läcka men det är mer sannolikt att huset har träffats av ett eller flera stenblock som har lossat från den intilliggande bergväggen och att de träffade fastigheten med stor kraft. Uppgifter kommer nu också om nya ras i bergväggen.
Enligt flera ögonvittnen rörde sig huset som om det vore en jordbävning. Det talas om att det flyttade sig upp till tio meter över en väg som går framför fastigheten och man evakuerar nu intilliggande bostadshus.

Det finns inga bekräftade uppgifter om att någon skulle ha omkommit i olyckan, uppger polisen i Ålesund. 15 personer ska ha förts till sjukhus med lindriga skador.

Det rör det sig om ett relativt nybyggt bostadshus, med minst 20 boende. Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. En del av fjället bakom huset har rasat, men det är oklart om det är det som har orsakat olyckan

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.