fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nu byggstartar jättebygget på Södermalm som ska ge 1 200 lägenheter

Publicerad: 21 januari 2021, 14:03

Den stora grusgropen rymde tidigare SL:s bussgarage på Södermalm. Numera parkerar bussarna i Hammarby Sjöstad.

Foto: Andreas Jennische

I det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, där SL:s bussdepå tidigare låg, ska Stockholms stad tillsammans med en rad aktörer bygga sju nya bostadskvarter med cirka 1 240 lägenheter. Stockholmshem byggstartar nu sin del. ”Det är mycket glädjande att arbetet nu drar i gång med kvarteret Persikan”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Ämnen i artikeln:

JMVediekkeVeidekkeFolkhemEinar MattssonSeniorgårdenStockholmshemSvenska BostäderbostadsmarknadSödermalm

AJ


Det är sju olika byggaktörer som tillsammans ska bygga 1 240 nya lägenheter på den bit mark på östra Södermalm i Stockholm som tidigare rymde SL:s bussgarage och Spårvägsmuseet. 

Läs även: Överklagan återkallas – nya t-banan kan byggstartas

De kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder och Stockholmshem bidrar med 170 respektive 151 hyresrätter i området Persikan men är inte ensamma om den upplåtelseformen. Fördelningen i hela området blir cirka 665 hyreslägenheter och 575 bostadsrättslägenheter. Persikan får också två nya förskolor med totalt 10-12 avdelningar. 

– Det är mycket glädjande att arbetet nu drar i gång med kvarteret Persikan, som kommer att ha såväl bostäder, förskolor och butiker. Detta är en del av att vi kombinerar byggande mellan stadens bolag och privata aktörer för att skapa hela 1200 nya lägenheter i området. Det kommer skapas ett helt nytt kvarter, som knyts ihop med gång- och cykelstråk som binder samman Södermalm, säger fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) i en skriftlig kommentar till Fastighetsnytt.

Läs även: Zengun byggstartar nytt höghus på Södermalm

Planeringen för exploateringen har pågått i många år och när bostadskvarteren står klara om tre-fem år kommer de att utgöra ett stort tillskott till bostadsutbudet i Stockholm. 

Kvarteret Persikan består av sju mindre bostadskvarter som alla byggs av sju olika aktörer. Foto: Stockholms stad

Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem, trycker på att de nya hyresrätter som nu byggstartas blir klimatsmarta.

– Stockholmshem bygger 151 hyreslägenheter i detta attraktiva läge på Södermalm. Vi bygger för en hållbar och klimatsmart framtid och husen rustas med cykelgarage, solceller och dagvattenrening genom växtbäddar och sedumtak. Jag ser fram emot att se de första hyresgästerna flytta in vid årsskiftet 22/23.

Först ut att börja bygga i området var Svenska bostäder som drog i gång med markarbeten i oktober 2020.

Alla aktärer som bygger bostäder i kvarteret Persikan

Einar Mattson

Folkhem

JM

Seniorgården

SKB

Stockholmshem

Svenska Bostäder

Veidekke

Wallfast

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev