Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nu flyttas husen för malmens skull

Publicerad: 13 oktober 2016, 12:34

Under oktober flyttas 13 hus från Malmberget.

Foto: LKAB

Tretton bostadshus flyttas i Malmberget i oktober. Det är bara början. 2000 bostäder berörs av gruvplanerna i Malmberget. I Kiruna tecknar Peab avtal för att flytta kulturbyggnader.


Ämnen i artikeln:

PeabKirunaLKABMalmberget

Det första kulturhuset flyttades från Malmberget i början av oktober. Huset transporterades på trailer till Koskullskulle, sju kilometer bort. Redan efter en knapp timme var huset, som väger drygt 200 ton, är 22 meter långt och 10 meter brett, på plats.​ Det forslades på en hydraulisk pendelaxlad trailer med 18 axlar och 144 hjul, uppger LKAB. Det är en trailer som gör det möjligt att hålla lasten i vågrätt läge när marken lutar.

Ytterligare 13 bostadshus ska köras under oktober månad i år. Totalt är det 30 bostadshus plus 14 förrådsbyggnader som ska flyttas till Solbacken i Koskullskulle. Den andra flyttetappen sker hösten 2017. Bostäderna i den första etappen är inflyttningsklara under 2017.

Flytten av kulturbyggnaderna med 86 bostäder är bara inledningen av flyttarna. I Malmberget berörs 3 200 personer, 2 000 bostäder och 250 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor som måste byggas upp på nytt igen för att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm.

I Kiruna pågår samma utveckling. Peab tecknade i slutet av september avtal om att flytta åtta kulturbyggnader till LKAB:s utvecklingsområde på Luossavaara. 2019 ska byggnaderna vara inflyttningsklara.

– Vi har startat projekteringsarbetet och jobbar intensivt med förberedelserna. Det är många parametrar att ta hänsyn till och vi synar varje byggnad i sömmarna för att kunna genomföra en så framgångsrik flytt som möjligt, säger Jan-Erik Olovsson, platschef vid Peab Anläggning.

Hjalmar Lundbomsgården och Bolagshotellet måste delas och flyttas i sektioner. Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader, berättar om planeringen.

– Markarbetena har fortlöpt enligt plan och den första etappen är färdigställd i oktober. Bostadsområdet växer fram vartefter och jag är övertygad om att det kommer att bli ett uppskattat område där dåtid får möta nutid, säger Tjabba Nordanfjäll.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

PeabKirunaLKABMalmberget

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.