Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny kommission ska lösa bostadsbristen

Publicerad: 26 juni 2013, 15:58

Nybyggarkommissionen kallas ett nytt privat initiativ till att ta fram lösningar kring bostadsbristen. NCC, Tyréns, Nordea och kommunikationsbyrån JKL står bakom initiativet, där förre statsministern Göran Persson är en av kommissionärerna.


Det är brist på bostäder i Sverige. Där om råder stor enighet i samhällsdebatten. Men kring hur bostadsbristen ska lösas råder oenighet.

– Det presenteras ständigt nya förslag till lösningar. Förslagen läggs på hög. Kommissionens syfte är att hitta de förslag som är viktigast, säger Erik Randberg, på JKL, som ingår i projektkansliet.

Nybyggarkommissionen består av tre kommissionärer: Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, tidigare vd för Livsmedelsföretagen och Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

– De är helt fria i sin roll och ska titta på de låsningar som finns i bostadsfrågan på olika nivåer i samhället. De politiska partierna är så låsta kring bostadsbyggandet, säger Erik Randberg.

Kommissionärerna har valts på grund av sin breda erfarenhet från svensk politik och samhällsförvaltning och att de vet hur de olika beslutsnivåerna i landet, kommun, landsting och riksnivå fungerar.

Nybyggarkommissionen finansieras av NCC, Nordea och Tyréns. Kommunikationsbyrån JKL fungerar som projektkansli för Nybyggarkommissionen.

I januari 2014 ska kommissionen komma med ett slutbetänkande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.