Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny metod för att äga sin lägenhet

Publicerad: 23 april 2012, 08:06

Snart sjösätts en ny upplåtelseform för bostäder andelsägarmetoden. Botkyrkabyggen och Eskilstuna kommunfastigheter blir först med att testa andelsägarlägenheter.


Botkyrkabyggen och Eskilstuna kommunfastigheter deltar i var sitt pilotprojekt för den nya upplåtelseformen andelsägarmetoden. Till sommaren räknar Botkyrkabyggen med att sälja den första andelsägarlägenheten. Eskilstuna kommunfastigheter räknar med en första försäljning i höst.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) är positiv till andelsägarmetoden.

– Jag är positiv till allt som utvecklar bostadsmarknaden. I Sverige har vi haft för få innovativa grepp kan jag tycka, säger han.

Upplåtelseformen bygger på att hyresgäster som vill äga sitt boende blir delägare i en hyresfastighet samtidigt som de får dispositionsrätt för en av lägenheterna. Den som köper andelsägarlägenheten tar ansvar för lägenhetens inre underhåll men den ursprungliga fastighetsägaren kvarstår som huvudägare och förvaltare. I stället för hyra betalar andelsägaren en förvaltningskostnad till huvudägaren varje månad.

Metoden är utvecklad för hyresrättstäta områden. Den ska ge hyresgäster möjlighet att köpa sin bostad även när det inte finns en majoritet som vill ombilda till bostadsrätt.

Andelsägarmetoden ryms inom befintlig lagstiftning och är utvecklad av Bruno Isaksson och Henrik Friman, ordförande respektive vd för Andelsägarbolaget. Metoden är upphovsrättskyddad, den som vill använda sig av upplåtelseformen tecknar ett licensavtal med företaget.

– Vi tillhandahåller standardiserade avtal och förvaltningsmallar i utbyte mot att fastighetsägaren betalar 2,5 procent av köpeskillingen till oss när andelsägarlägenheter säljs, säger Henrik Friman.

Köpeskillingen bestäms av fastighetsägaren. Grundtanken är att köpeskillingen och förvaltningskostnaden ska ge fastighetsägaren intäkter som motsvarar dem som hyran tidigare gav. Enligt Andelsägarbolaget blir köpeskillingen för en andelsägarlägenhet lägre än för motsvarande bostadsrätt.

– Samtidigt får man en professionell förvaltning av fastigheten genom den ursprungliga fastighetsägaren. Det är bra både för andelsägarna och för dem som väljer att bo kvar som hyresgäster, säger Henrik Friman.

Han tror inte att en lagändring som tillåter att ägarrätter bildas i befintliga bestånd kan bli ett alternativ till andelsägarmetoden.

– Varken de banker eller de fastighetsbolag som vi har pratat med tycker att det är en lösning som fungerar i de hyresrättstäta områden som vi riktar in oss på. En ägarlägenhet kräver höga insatser, det kan bankerna vara tveksamma till när det gäller miljonprogramslägenheter. Med vår metod slipper man dessutom krånglet med nya fastighetsbildningar, säger Henrik Friman.

Även Birgitta Eriksson, ordförande för Eskilstuna kommunfastigheter, känner en viss tvekan inför ägarlägenheter.

– Det är en fråga som styrelsen får ta ställning till men jag tror snarare att vi kommer att fortsätta med andelsägarmetoden om referensprojektet väcker intresse. Vi fastnade för den eftersom vi kan fortsätta som grundandelsägare och förvaltare av fastigheten, säger hon.

Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen, är också tveksam till att bilda ägarlägenheter i bolagets bestånd.

– Vi vill gärna ha koll på andrahandsuthyrningen vilket man inte får med ägarlägenheter. Det kan också vara problem att hantera gemensamma investeringar som stambyten och fasadrenoveringar, men det går säkert att avtala om, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.