Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny rapport: ”Så får vi fler och billigare hyresrätter”

Publicerad: 18 mars 2015, 11:30

Gunnar Ivarsson, Wäst-Byggs grundare och tidigare ägare, har skrivit ny rapportbok om, billigare hyresrätter tillsamans med journalisetn Nils-Eric Sandberg, nationalekonomen Gunnar Du Rietz och byggnadsingenjören Rolf Jonsson.

Foto: Staffan Åkerlund

Det går att producera hyresrätter till radikalt lägre priser än de som gäller i dag, visar en färsk rapportbok. I en sammanställning av hur kostnaderna under byggprocessen kan sänkas, visar den hur priset per producerad kvadratmeter bostadsyta kan sänkas med 3 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklinghyresrätterbyggarbetebyggkostnader

– Får vi igenom detta kommer vi att spara tio miljarder kronor om året åt samhället, säger Gunnar Ivarsson, en av författarna till rapportboken ”Så får vi fler och billigare hyresrätter”.

Kombinerat med en skattesänkning, främst i form av halverad moms, gör detta det möjligt att sänka hyresgästens kostnader för sitt boende med 12 procent.  En så stor hyressänkning får stor betydelse för hur nya hyresrätter efterfrågas. Uppåt 20 000 nya hyresrätter skulle kunna byggas varje år vilket i sig ger en BNP-tillväxt på 1 procent.

Bostadsrätten, det ägda boendet, har dominerat stort de senaste 25 åren inom bostadsproduktionen. Hyresrätten har under samma tid blivit det dyraste sättet att bo, sett till månadskostnaderna, för den som inte har turen att komma över en hyresreglerad bostad.

Det orsakar stora samhällsproblem. Över hälften av unga vuxna upp till 27 års ålder bor kvar hemma.

– Det är inte hållbart, säger Gunnar Ivarsson, grundare och tidigare ägare av Wäst-Bygg som via Gunnar Ivarssons Stiftelse för hållbart Samhällsbyggande skrivit boken som presenterades på ett frukostseminarium i dag 18 mars i Stockholm.

På plats att kommentera rapportboken fanns bland annat Johan Löfstrand, S, och Ola Johansson, C, från riksdagens civilutskott och Christel Armstrong Darvik, vd i Stena Fastigheter som äger 24 000 hyreslägenheter i storstäderna Stockholm. Göteborg och Malmö och som har som uttalat mål att producera hyresrätter till prislägen som vanliga hushåll har råd att betala, 8 000 kronor i månaden för en nyproducerad 3:a på 65 kvadratmeter.

Förslagen i boken är realistiska menar Christel Armstrong Darvik. Stena Fastigheter har under fyra år sedan 2010 nyproducerat cirka tusen nya hyresrätter. Med sänkta produktionskostnader skulle den nybyggnadstakten minst fördubblas, menar hon.

De fyra författarna till rapportboken, Gunnar Ivarsson, Rolf Jonsson, nationalekonomen Gunnar Du Rietz och Nils-Eric Sandberg har valt att ta ett helhetsgrepp på dagens problem för produktionen av hyresrätter.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet var moderator vid presentationen.  Han har som medverkande i fem referensgrupper med kopplingar till bostadsutredningar en omfattande erfarenhet av bostadssektorns problem.

– Den här boken sätter verkligen spaden i marken när det gäller kostnader och skatter, säger han. Författarna har tagit ett helhetsgrepp. Det är realistiska och pragmatiska förslag.

Även förslaget att halvera momsen på hyresrätter bör vara genomförbara trots EU-reglerna.

– EU godkänner att man använder sig av redan etablerade momssatser. En 12-procentig momssats finns redan i det svenska momssystemet, konstaterar Stefan Fölster.

Förslaget i korthet:

■ 67 procent av landets befolkning bor i kommuner med bostadsbrist. 

■ 85 procent av landets kommuner har brist på hyresrätter. Hyresrätter byggs inte på grund av dålig lönsamhet. 

■ 60-70 procent av plantiden till byggstart kan tas bort utan att dagens regler ändras. 

■ Kostnadsbesparingar i kronor per kvadratmeter: 

■ Plan och bygglov 437 kronor 

■ Markkostnader 904 kronor (en sänkning med 33 procent) 

■ Skaleffekter (billigare per bostad om fler byggs samtidigt) 

■ Projektering 593 kronor 

■ Inarbetning 419 kronor 

■ Gemensamma kostnader 147 kronor 

■ Material 182 kronor 

■ Felkostnader 412 kronor

Sammanlagt: 3 094 kronor

– Bostadsbyggandet har blivit en mjölkkossa för staten och kommunerna, konstaterar rapportförfattaren och byggaren Rolf Jonsson.

– Av produktionskostnaden på 1,9 miljoner kronor per bostad är 685 000 kronor skatter. Hälften är moms och övriga löneskatter och lagfartsskatter. Rapportens förslag är att halvera momsen till 12 procent.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.